Robu se teme că Timișoara va fi din nou sufocată de gunoaie! Cum comentează noul sistem de taxare al Retim

Noul sistem de taxare al companiei Retim produce multe discuții. Introducerea plății la volum, în locul unei sume calculate în raport cu numărul de membri ai unei familii, stârnește nemulțumirea aleșilor locali. La ultima ședință de Consiliu Local Timișoara, atât primarul PNL Robu, cât și liderul grupului PSD Dan Idolu, au spus că noul sistem de taxare va încuraja oamenii să arunce o parte din deșeuri pe domeniul public. 

Reprezentanții Retim spun că noul sistem este unul impus prin directivă europeană, nu neapărat o decizie a firmei. O temere a lui Nicolae Robu este și că va crește suma plătită de timișoreni pentru colectarea gunoiului. „Am discutat cu domnul director Pascu și i-am spus care sunt temerile mele. Dânsul m-a asigurat că se va face astfel încât să nu crească tarifele și că vor fi mai puține deșeuri, pentru că lumea va fi preocupată să depună selectiv și să comprime deșeurile, mi-a dat exemplu tehnica pentru sticlele pentru sucuri sau apă minerală. Mi s-au părut explicații serioase și nu pot decât să le dau dreptate, deși am o mare rezervă că va funcționa sistemul bine. Mă tem că unii cetățeni, pentru că mare e grădina Domnului!, ca să plătească mai puțin, vor arunca gunoiul cum apucă și diferența o vor dosi și când vor prinde momentul, o vor arunca pe unde apucă. De asta mi-e mie cel mai teamă, abia am început să intrăm în normalitate cu rampele clandestine.”, a spus primarul Timișoarei.

Practic, Robu a spus că acum fiecare familie va declara cât gunoi crede că aruncă. Edilul spune că tot noul sistem de gestionare a deșeurilor, inclusiv cu trecerea contractului pentru ridicarea gunoiului menajer în sarcina Asociației de Dezvoltare Intercomunitară a Deșeurilor Timiș, este unul mai prost decât vechiul sistem, când contractul pentru gunoiul de la tomberoane și cel de salubrizare stradală erau unul singur. Robu spune că trebuie impus un prag minim de volum de gunoi per familie. „ADID-ul trebuie să vină și să conceapă sistemul. I-am rugat să mi-l prezinte și mie, cu ideea că ar trebui să fie o limită inferioară a volumului de deșeuri, în funcție de numărul de locatari. Eu sunt împotriva acestui sistem. Consider că era mult mai bun vechiul sistem. Putea funcționa cu încurajarea unei colectări selective mai rafinate, nu doar în două categorii, pubela galbenă și pubela neagră.”, a mai spus Robu.

Joi sistemul de aplicare a noilor tarife Retim va fi pe lista proiectelor supuse la vot la ședința ordinară de Consiliul Local Timișoara.