100 de milioane pentru primele tramvaie noi! Pe ce rute vor circula?

După tramvaiele reabilitate, Timișoara va avea în sfârșit și tramvaie noi! Primăria a semnat un contract cu Agenția de Dezvoltare Vest, primul dintr-o serie de trei astfel de inițiative, pentru achiziția a șapte tramvaie noi, în valoare de aproape 100 de milioane de lei!

Practic, proiectul este unul ce vizează reînnoirea flotei de tramvaie a orașului, una mai mult decât învechită, cu multe tramvaie donate din Germania, fabricate chiar și în anii 1960! Noile tramvaie vor avea câte 170 de locuri fiecare, autonomie electrică și vor fi avea podea joasă, foarte utilă pentru persoanele cu dizabilități. Sunt prevăzute cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minimum 20 km în cazul unor incidente în circulație, sisteme de informare a călătorilor în interior și exterior, sisteme audio-video pentru publicitate și de supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing compatibile cu restul flotei de vehicule aflate în exploatarea Societății de Transport Public Timișoara.

Primarul Robu spune că prin contractul pentru achiziționarea de tramvaie noi fabricate în Polonia se face și economie la bugetul local. În total, urmează să se cumpere 21 de tramvaie noi. „Vom achiziționa încă două seturi de câte șapte tramvaie, în etapele doi și trei ale acestui proiect mai amplu. Noi avem licitația pentru achiziționarea tramvaielor încheiată, contractul urmând a fi semnat vineri, 26 iulie. De vineri vom fi deja în faza de implementare. Facem economii importante făcând aceste proiecte”, a precizat Robu, cu referire la faptul că tramvaiele din oferta câștigătoare au un preț per unitate de puțin peste 9 milioane de lei, față de peste 11 cât era în caietul de sarcini. Cererile pentru următoarele două etape au fost deja depuse la ADR Vest.

Noile tramvaie vor circula, conform contractului, pe liniile 1 și 6b, linii reabilitate pe care pot circula garnituri moderne. Valoarea totală a contractului este de 96.378.421,30 lei, din care 79.388.436,62 lei reprezintă fonduri nerambursabile. Proiectul are o durată de implementare de 49 de luni.