Cât timp a mai fost senin și până să înceapă ploile de marți, Timișoara a fost învăluită de un val de praf, ca o ceață mai puțin densă. Cei de la USR Timiș s-au grăbit să anunțe că Timișoara e mai poluată decât Beijingul, pe baza unor măsurători cu aplicații de telefon ale calității aerului. Nicolae Robu spune că singura problema în aerul capitalei Banatului o reprezintă particulele de praf, nicidecum și alte substanțe toxice.
Primarul spune că străzile vor fi spălate mai des și că nu vrea ca populația să se panicheze degeaba. „Eu am dispus să se intensifice procesul de spălare a străzilor, este un anumit grafic al firmei Brantner, pentru că avem multe șantiere. Vremea a fost foarte uscată, praful ajunge în atmosferă, dar fenomenul care a avut loc nu este unul specific Timișoarei. Doamne ferește să se ajungă la situații când se impun măsuri speciale! Unii nu au nicio jenă să creeze panică în rândul populației. Fac orice pentru afirmare și nu cred că este corect. Nu trebuie să urmărim interesele politicianiste cu orice preț ”, a spus Robu.
Edilul spune că Timișoara a fost scoasă de pe lista de infringement a Comisiei Europene din cauza problemelor cu calitatea aerului. „Suntem singurul oraș din România scos de pe lista de infrigement. Am făcut spălarea cu insistență, punând niște aditivi în apă, care asigură rămânerea la sol a prafului după ce locul este spălat. […] În alte părți nu se măsoară particulele PM10. Nu avem probleme cu dioxidul de carbon, cu monoxidul de carbon, cu dioxidul de sulf. Probleme sunt cu aceste PM10. Mai există și acest obicei primitiv de a arde resturile vegetale toamna”, a mai punctat primarul Robu.
Edilul spune că la două dintre stațiile de măsurare a calității aerului au fost anul acesta câte nouă depășiri ale nivelului admis, la alta, opt, iar la încă una, patru depășiri. Numărul maxim permis pe an este de 45 de astfel de depășiri.