Primarul în exercițiu al Timișoarei spune că lucrările care au loc la Casa Mühle din Timișoara ar trebui să aducă imobilul la ceea ce a fost în trecut și că va milita pentru onorarea memoriei familiei Mühle.
În 2012 Casa Mühle a fost la un pas să fie demolată aproape total de către proprietarul de la acea vreme. Acesta a fost acționat în justiție de primărie, iar în 2016 instanța a emis obligația aducerii imobilului la starea din 2012. Proprietarul actual realizează lucrări în baza unei autorizații de construire obținute de la primărie în august 2019, pentru „reconstruire clădire prin aducerea la starea inițială.”
„Sunt niște lucrări în desfășurare. Este de datoria Inspectoratului de Stat în Construcții să vadă ce se întâmplă acolo și să acționeze în consecință. Proprietarii aveau obligația să readucă această casă la ceea ce a fost. Dacă intervențiile ce au avut loc sunt în acest sens, atunci e bine. Privind de pe stradă la ce se întâmplă, mai degrabă ești tentat să crezi că intervențiile nu sunt în sensul aducerii Casei Mühle la ceea ce ea a fost. Noi ne-am făcut datoria și am acționat în instanță. La un moment dat, CJ anunța intenția de a trece la expropriere. Nu știu exact ce s-a mai întâmplat, dar oricând voi milita pentru readucerea Casei Mühle la ceea ce a fost, în memoria familiei Mühle, pe care eu am onorat-o cu cele două busturi la intrarea în Parcul Rozelor.”, a spus Nicolae Robu.
De numele lui Wilhelm Mühle se leagă titulatura Timișoarei de „orașul trandafirilor”. Wilhelm Mühle s-a născut în 1844 în Boemia și s-a mutat la Timișoara în 1866. A fost horticultor-şef la Wenceslas Franz Niemetz, cel mai mare cultivator de flori din oraş. Mühle s-a căsătorit cu fiica lui Niemetz şi a preluat afacerea socrului său. Casa Mühle a fost ridicată în 1876, pe locul unor pepiniere. A rămas în proprietatea familiei până la instaurarea comunismului, când a fost naționalizată.
Foto: justitiecurata.ro