Rivalii politici au fumat pipa păcii pe podul Dragalina! Ministerul Dezvoltării va lua o decizie importantă pentru Timișoara

Deși podul Dragalina nu e terminat, acesta nu este un motiv pentru ca politicienii să nu-și facă puțină campanie electorală pe șantier. Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Daniel Suciu, a venit în vizită de control, alături de președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, cu care e coleg de partid, dar și de primarul PNL Nicolae Robu.

Podul Dragalina a intrat în șantier în urmă cu un an pentru lucrări de lărgire, astfel încât la final lățimea va fi triplă față de cum arăta podul anterior. S-au construit alte două noi poduri pe lateral, iar liniile de tramvai vechi au fost păstrate. În total, lucrările realizate de firma Tehnomodus au costat peste 13 milioane de lei. 11 milioane vin de la Guvernul României, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar restul banilor sunt de la bugetul local al Timișoarei. Ministrul Dezvoltării din Guvernul PSD a venit în vizită la șantier, alături de Călin Dobra, dar și de Nicolae Robu, iar discuția purtată despre pod a fost una fără rivalități politice, aproape ca-n vremurile bune ale USL, ar zice cârcotașii.

La pod nu au fost aduse încă balustradele, dar autoritățile susțin că se va deschide traficul până la data de 30 septembrie cel târziu. Bineînțeles, „tăierea panglicii” se forțează din motive de campanie electorală. „Până la sfârșitul lunii septembrie, acest pod trebuie dat în folosință. Că se va mai lucra după aceea la finisaje, pe lângă parapet, asta e altceva. În opt zile, ei trebuie să lucreze astfel încât să se circule pe acest pod. Mai sunt lucrări de finisaj. Vom placa cu granit, vom mai face borduri. Vrem să facem și frumos, nu numai funcțional, noi ținem foarte mult și la aspect”, a precizat primarul Nicolae Robu.

Firma care face lucrarea, lăudată de ministru

Ministrul Daniel Suciu a fost mulțumit că deși stadiul lucrărilor e de 85%, deocamdată s-au decontat doar 50% din bani de către firma Tehnomodus. Totuși, Suciu a avertizat că se vor face deconturi până la 30 noiembrie, semn că poate nu e așa convins ca primarul că lucrările vor avansa atât de rapid. „E un lucru de bun augur, pe care nu l-am prea întâlnit. Asta înseamnă că există firme de construcții puternice în Banat. Stadiul fizic e de 85%, stadiul decontărilor e de 50% pentru că nu ni s-au cerut banii. Bani avem. Sper ca până la sfârșitul lunii septembrie pe acest pod să se circule. Sunt mulțumit, vreau să-l văd terminat, ca să închidem această investiție”, a precizat Daniel Suciu.

celtic transilvania 1000x100px

În lucru e și podul vecin, cel al Eroilor, sau, după denumirea veche, podul Elba, unde la fel se dorește lărgirea. Stadiul lucrărilor e de 68%. Șantierele există de un an, ceea ce demonstrează că acum se lucrează aproximativ în viteza de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Podul de beton care a fost lărgit exista din secolul XX în actuala formă. Comuniștii au început să-l facă în 1956, iar în 1957, totul era deja gata.

Într-o lună, MDRAP decide unde va face sala polivalentă de 16.000 de locuri

În mai, Daniel Suciu a vizitat Timișoara și a anunțat că se va face un stadion nou. Între timp, s-au deschis licitațiile pentru studiul de fezabilitate. Atunci, ministrul a anunțat că îi așteaptă pe Călin Dobra și Nicolae Robu la București, să aleagă fie locația propusă de CJT, de la Giroc, fie cea propusă de Primărie, lângă stadion, pentru sala polivalentă de mare capacitate, care se va face, la fel ca stadionul, din banii de la Compania Națională de Investiții. Întâlnirea nu a mai avut loc și totul a ajuns să fie catalogat ca o gogoașă electorală.

După vizita la șantierul de pe podul Dragalina, Daniel Suciu a spus că merge cu Dobra și Robu la cafea și că într-o lună se va anunțat oficial locația. „Acea întâlnire de rupere a pisicii de care vă vorbeam nu a putut avea loc pentru că nu ne-am intersectat, dar după întâlnirea cu dumneavoastră o să mă retrag cu domnul primar și domnul președinte să purtăm o discuție constructivă. Rupem pisica după ce analizăm și locația de la Giroc și de la Timișoara. Vă garantez că atât eu, cât și colegii mei vom fi foarte constructivi pe acest subiect și în termen foarte scurt vom anunța ce decizia vom lua. În maximum 30 de zile”, a mai spus Daniel Suciu.

banner maxagro