„Rezultatul referendumului arată că românii își doresc o Românie în care justiția să fie independentă, să nu fie subjugată de niciun partid sau om politic”

Deputatul PNL Valeria Schelean este convinsă că, prin votul exprimat astăzi, românii au arătat ce își doresc cu adevărat de la conducătorii lor. Referendumul, care a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi declarat valid, demonstrează că oamenii își doresc o justiție independentă.

În jurul orei 18.00, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, peste 30% dintre românii cu drept de vot au pus ștampila pe buletinele aferente referendumului, ceea ce înseamnă că acesta este valid. Opțiunea românilor vine să demonstreze că alegătorii își doresc o justiție în adevăratul sens al cuvântului, nu una care să fie supusă unui partid sau doleanțelor unui om politic. „Cu siguranță rezultatul acestui referendum va arăta că românii își doresc o Românie în care justiția să fie independentă și să nu fie subjugată de niciun fel de partid politic sau om politic”, a declarat parlamentarul cărășean pentru expressdebanat.ro.

Totuși, Valeria Schelean consideră că s-a comis un abuz cu privire la desfășurarea votului în secțiile din întreaga țară. „Am fost la vot, dar m-a deranjat întrebarea președintelui secției de votare, dacă vreau să votez și la referendum, și la alegerile europarlamentare. Mi se pare un abuz, pentru că cetățenilor trebuia să le fie înmânate toate buletinele de vot, nu să fie întrebați dacă participă la ambele tipuri de alegeri. Am auzit că este o tehnică la nivel de țară, adică nu s-a întâmplat izolat în anumite secții, ci toți președinții de secții de votare practic întrebau alegătorii dacă vor să participe. Din punctul meu, de vedere din moment ce un cetățean se prezintă la secția de votare, e clar că își dorește să voteze, să voteze pentru ambele tipuri de alegeri, și pentru referendum, și pentru europarlamentare. Multora li se poate induce, cel puțin în mediul rural unde, știți cum e opțiunea cetățenilor, e cum li se spune în secția de votare. Eu mizez foarte tare pe faptul că oamenii au mers totuși informați la vot, indiferent de unde au votat”.

CITEȘTE ȘI: Start vot! Aproape 900.000 de bănățeni sunt așteptați la urne

Numărul mare de români care au votat la referendum este, de fapt, și o dovadă că alegătorii s-au orientat în proporție mare spre partidele de dreapta, așa că Valeria Schelean speră într-un scor bun al PNL la aceste alegeri, scor ridicat semnificativ și de județul Caraș-Severin. „Eu zic că vom fi peste media națională (n.r. în Caraș-Severin). În general, noi am avut scoruri bune, așa că mă gândesc că județele din vestul țării vin să ridice practic procentele partidului la nivel național. Deci eu zic că vom fi peste scorul național și că vom fi un județ care va contribui la un scor cât mai bun al partidului”.

La ultimele alegeri europarlamentare din anul 2014, prezența la urne a fost de doar 32,44%, scor depășit deja, cu mai mult de o oră înainte de închiderea secțiilor de votare. „Prezența la vot e foarte bună comparativ cu celelalte alegeri europarlamentare, pentru că acest tip de alegeri este cu cel mai mic interes al românilor, în general, față de celelalte tipuri de alegeri. Prezența românilor pentru Parlamentul European a fost întotdeauna scăzută. Eu cred că s-au trezit oamenii după atâtea incidente care au avut loc în ultima perioadă”, a subliniat Valeria Schelean.