Persoanele care se testează pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 vor primi rezultatele prin e-mail și SMS, începând de săptămâna viitoare. Procedura are loc cu ajutorul unei platforme care va conecta spitalele, direcțiile de sănătate publică și medicii de familie.
În ultimele săptămâni au avut loc o serie de schimbări în sistemul sanitar. Dacă spitalele suport au început să pună la dispoziție un anumit procent din paturi pentru bolnavii de coronavirus, în cazul celor asimptomatici și cu forme ușoare de COVID-19, s-a introdus varianta monitorizării de la domiciliu de către medicul de familie. Astfel, pentru a reduce timpul de informare a persoanelor testate și pentru a ușura colectarea datelor, autoritățile lucrează la un sistem informatic care să conecteze laboratoarele și instituțiile implicate în gestionarea cazurilor de coronavirus precum direcțiile de sănătate publică sau medicii de familie.
„Actualizarea fluxului informațional va reduce timpii de răspuns a direcțiilor de sănătate publică și va îmbunătăți colaborarea dintre acestea și persoanele infectate sau care fac parte din anchetele epidemiologice. Persoanele care au fost testate vor afla în timp real rezultatul testelor. Deciziile emise de direcțiile de sănătate publică vor fi transmise automat din sistemul informatic, fără să mai fie necesară contactarea DSP-ului. De asemenea, se va facilita colaborarea cu medicii de familie.”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
După ce au ajuns în laborator, probele recoltate la cerere sau conform metodologiei, vor fi prelucrate, iar datele vor fi introduse în sistemul informatic. Acest lucru se va întâmpla după fiecare tranșă de lucru, în cel mult 24 de ore de la primirea probei în laborator.
Conducerea fiecărei direcție de sănătate publică este responsabilă de alocarea probelor, astfel încât ele să fie procesate în cel mult 24 de ore. Dacă a fost depășită capacitatea de testare dintr-un județ, probele vor fi trimise în alte județe.
„Rezultatele probelor vor fi transmise automat din aplicația informatică prin SMS și e-mail persoanelor testate. În cazul în care pentru persoana testată nu există date relevante de contact, responsabilitatea transmiterii rezultatului revine entității care a dispus recoltarea, respectiv entitățile la care s-a efectuat testarea. Buletinele de analiză pozitive vor fi transmise în mod automat prin email și mesaj text, medicului de familie al persoanelor testate, pentru a fi luate în evidență. În cazul în care o persoana testată nu are medic de familie, aceste informații sunt transmise către DSP, aceasta având responsabilitatea de a monitoriza cazul.”, transmit reprezentanții ministerului.
De asemenea, toate persoanele identificate a fi contacți direcți ai fiecărei persoane cu rezultat pozitiv vor fi introduse în aplicația informatică de către DSP. Decizia de carantinare va fi generată automat, imediat după completare, din aplicația informatică și va fi transmisă fiecărei persoane, cât și a medicului de familie al acesteia.
În cazul pacienților pozitivi, decizia de izolare va fi completată în aplicația informatică de către DSP în cel mult 24 ore. După completare, aceasta va fi transmisa în format electronic, prin e-mail din aplicația informatică, atât medicului de familie sau medicului desemnat de către DSP, cât și pacientului.
Dacă în cazul persoanelor pozitive, izolate la domiciliu, nu apar simptome în cele 14 zile, la sfârșitul perioadei de izolare fișa pacientului de închide automat sub statusul de „vindecat”.
„Orice laborator autorizat de către DSP, dar neinclus în Programul Național de Sănătate, care efectuează teste RT-PCR pentru SARS-CoV-2, are obligația de a transmite în aceleași termene, buletinele de analiză, electronic, către DSP și INSP, precum și datele statistice solicitate către INSP.”, mai transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Până săptămâna viitoare, Ministerul Sănătății și STS vor organiza sesiuni de pregătire regionale cu toate instituțiile implicate.