Chiar dacă decizia omului de afaceri, care este în prezent proprietarul obiectivului, poate fi interpretată la momentul actual din cauza instituțiilor statului care îi stau pe cap, reșițenii care au completat chestionarul privind funicularul orașului şi și-au dat acordul pentru cumpărarea lui.
Peste 12.000 de locuitori ai orașului și-au exprimat opinia în ce privește obiectivul industrial al Reșiței. Deși la dezbaterea de astăzi s-au prezentat puțini reșițeni și în vârstă cei mai mulți dintre ei, concluzia care s-a desprins a fost că majoritatea consideră că funicularul este un simbol al industriei reșițene și că tocmai din acest motiv el trebuie păstrat.
Din cei 12.143 de locuitori care au completat chestionarul online de pe site-ul Primăriei Reșița, 10.962 și-au declarat acordul pentru menținerea, și nu demolarea lui. 92 la sută au răspuns că este un simbol al orașului, la întrebarea cu numărul 2, iar puțin peste 90 la sută dintre respondenți susțin că obiectivul ar trebui integrat într-o strategie de dezvoltare locală a Reșiței. La ultima întrebare, dacă Primăria ar trebui să îl cumpere, 90,59 la sută dintre răspunsuri au indicat că ,,DA”, aceasta este soluția.
De la dezbatere au lipsit reprezentanți ai instituțiilor de cultură, aleșii locali sau specialiștii în istoria industrială a municipiului, dar reșițenii prezenți s-au declarat pentru menținerea obiectivului, în cele mai multe dintre intervențiile pe care le-au avut.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157648040108384″]
Marius Știru, de exemplu, care a lucrat ani buni la CSR la compartimentul întreținere și a avut de a face cu funicularul, a fost de părere că obiectivul trebuie menținut, și nu demolat, deși costurile pentru întreținere ar fi destul de mari.
,,Acest funicular face parte dintr-un ansamblu, alături de podul sudat din centru și cele două palate culturale. Vorbim despre un patrulater de forță economică și culturală pentru că, vrem, nu vrem, industria a permis evoluția pe linie de cultură. Ar fi trist ca acest obiectiv să ajungă pe mâini greșite”, a spus reșițeanul.
Un alt locuitor care s-a prezentat astăzi la primărie a lucrat la topitorie în cadrul Combinatului Siderurgic Reșița. ,,M-am topit odată cu metalul timp de 50 de ani! Vorbesc aici în calitate de siderurgist. Putem lua în calcul redeschiderea vechii fabrici de calcar și să îl lăsăm să aibă în continuare același rol industrial pe care l-a avut în trecut”, a spus Gheorghe Țepeneu.
Autoritățile sunt rezervate
,,Este exclus să încercăm să așezăm acest obiectiv pe o listă de monumente, pentru că atunci se termină cu investițiile. Eu, personal, nu sunt pentru cumpărarea lui de către Primărie, însă cei mai mulți dintre locuitorii orașului, cu care am purtat un dialog, au fost de părere că funicularul nu trebuie demolat. Trebuie să luăm în calcul că, totuși, dacă l-am cumpăra am primi și terenul din centrul Reșiței, a cărui suprafață este de peste 1.700 de mp”, a declarat viceprimarul Ioan Crina.
De aceeași părere a fost și edilul-șef, Mihai Stepanescu. ,,Nu intenționez să susțin achiziția lui, ci să oblig proprietarul să își facă datoria. Să îl vopsească, aranjeze și apoi să îl integrăm în planul de dezvoltare urbană. Evaluări s-au tot făcut … ”, a precizat edilul-șef.
Decizia finală o vor lua aleșii locali în cadrul ședințelor de consiliu următoare.
Medicii și instituțiile de sănătate din Caraș-Severin veghează asupra bunului mers al lucrurilor, și în această perioadă. Cetățenii pot sta liniștiți. Pentru că perioada sărbătorilor de iarnă este una...
Start celor mai tari petreceri din Reșița. Un Yaya exploziv, de Crăciun!
Istoria jocurilor de noroc: cum au evoluat cazinourile de-a lungul decadelor
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281
Întâi să analizăm marile proiecte investiţionale ale anilor construirii capitalismului la Reşiţa:
1. Kilometrul 7
2. Pavarea centrului civic
3. Desfiinţarea transportului în comun cu tramvaiul
4. Industrializarea Văii Ţerovei
5. Stadion cu nocturnă pe Valea Domanului pentru o echipă din Oltenia
Apoi să ne gândim la o promenadă pe funicular…….
Quid prodest?
Edilule , iti cunoastem preteniile cu proprietarul de imobile in paragina din Resita , ne-ai dovedit-o de atatea ori , nui bai iti vom dovedi si noi anul ce vine la alegeri parerea noastra despre tine. Te vei muta la cele doua vile ce ti le-ai construit in Timisoara , ca doar pentru asta ai muncit in fruntea orasului Resita. Sper ca toata greutatea fierului vechi platit din banii nostri sa iti stea in spate ! Astea iti sunt proiectele tale , bravo!
razvane esti picat in cap ?
12000 de resiteni au zis DA ca la marea adunare nationala! Si cu tranvaiele a fost la fel! Seful orasului are acoperire! Eu cred ca lumea isi da sema de practicile asta ‘neortodoxe’ ale administatiei locale!
Ne vedem la alegeri!
Va disparea si furnicularu la fel cum sa intamplat si cu tranvaiul,mafie mare in orasul asta noi doar platim taxe si ei fura va ajunge orasul vaisiamar !!!
Cum au fost peste 12.000 de respondenti cand site-ul primaria a fost accesat in luna Ianuarie doar de 500 de persoane ?
http://petredalea.ro/dezbaterea-despre-funicular/