Rezilierea contractului cu ADR Vest înseamnă desființarea universității! Fuziunea cu „Babeș-Bolyai”, obligatorie!

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița trebuie salvată cu orice preț, chiar cu cel al fuziunii și pierderii identității. E una din singurele variante, mai ales acum, când existența învățământului superior la Reșița e sub un mare semn de întrebare.

Vicepreședintele PSD Caraș-Severin Gabriela Stuparu a participat la dezbaterea celor două proiecte de management pe care le-au propus cei doi candidați pentru postul de rector, Andrade Bichescu și Gabriel Dinu. Nu i-a prea plăcut ceea ce a văzut. „Știam că facultatea are ceva probleme. Pentru mine e și o problemă de suflet, pentru că unul dintre cei care s-au zbătut mult pentru înființarea universității a fost profesorul Iorgovan. A fost, cred, principalul pion care a contribuit la înființarea acestei universități. Eu l-am avut profesor, a fost coordonatorul lucrării mele de licență și am avut și o relație foarte bună de familie. Am aflat că universitatea are probleme provenite dintr-un contract de finanțare a campusului. Mă așteptam la mai multă participare, la mai multă implicare cu ocazia acestor alegeri. Atât din partea studenților, cât și din partea cadrelor de la universitate”, a spus Gabriela Stuparu pentru expressdebanat.ro.

Fostul magistrat s-a cam lămurit în privința litigiului pe care „Eftimie Murgu” îl are cu ADR Vest și atrage atenția că pot fi consecințe catastrofale. „Pentru PSD, învățământul reprezintă o preocupare importantă. Poate reușim să facem ceva dacă problema e atâta de gravă. După audierea celor două proiecte, pentru mine totul s-a cam rezumat la problema cu campusul și fuzionarea cu «Babeș-Bolyai». Acestea sunt probelemele în jurul cărora se învârte viitorul Universității. Mai există sau nu?! Au încheiat acel contract pe fonduri europene pentru modernizarea campusului. Această lucrare parte foarte aproape de finalizare, înțeleg că până în aprilie ar fi gata, dar marea problemă este că ADR Vest a solicitat rezilierea contractului cu plata unei sume de bani foarte mari. 21 de miliarde! Universitatea nu are acești bani. Practic, rezilierea în asemenea condiții duce la desființarea universității”, a mai spus fostul președinte al Tribunalului Caraș-Severin. 

leader board 728 x 90 px

Fiind o situație atât de complicată, Gabriela Stuparu spune că e nevoie de intervenție la nivel guvernamental și, ulterior, demarată procedura de fuziune cu reputata universitate clujeană. „E păcat să se desființeze, e important pentru zonă ca această universitate să existe în continuare”, a subliniat vicepreședintele PSD Caraș_Severin.