Revoluționarii se vor întâlni cu elevi și părinți din Timiș. Inspectoratul școlar pregătește o serie de acțiuni

La 32 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, Inspectoratul Școlar Timiș pregătește mai multe acțiuni prin care își propune ca elevii, dar și părinții acestora să afle mai multe despre acest eveniment important din istoria noastră. Doi revoluționari sunt deschiși pentru a se implica în proiect.

Inspectoratul Școlar Timiș anunță că, în perioada noiembrie 2021 și februarie 2022, vor fi pregătite o serie de activități în unitățile de învățământ din județ pentru a marca cei 32 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, care a izbucnit la Timișoara. Primul eveniment va avea loc săptămâna viitoare. Și anume, un concurs de desene pentru elevi dedicat Revoluției Române. Urmează în luna decembrie întâlniri online sau fizice cu revoluționari, la care pot participa și părinții, nu doar elevii.

Adrian Kali și Corneliu Vaida sunt cei doi revoluționari care au decis să se implice în acțiunile pregătite de Inspectoratul Școlar Timiș. Printre altele, aceștia sunt dispuși să parcurgă cu elevii o parte din traseele Revoluției.

Ne propunem să facem un circuit al Revoluției. Peste drum de sediul Inspectoratul Școlar Timiș este celebra cantină la care s-au adunat studenții în Decembrie 1989, am putea apoi merge la casa lui Tokes. În decembrie 1989, Timișoara a fost singură în fața represiunii comuniste. Sunt multe trasee ale Revoluției care au fost parcurse în cele șapte zile. Sunt foarte mulți copii, în special de la sat, care nu au văzut aceste locuri în care s-au întâmplat acele evenimente din 1989”, a explicat Adrian Kali.

1000x100 casa brutarului

Revoluționarul Corneliu Vaida a atras atenția asupra faptului că în manualele despre istoria României sunt doar 19 rânduri dedicate Revoluției din Decembrie 1989.

Mă bucur că vor fi implicați elevii și părinții mai ales în aceste activități. Se știe că educația o dau părinții, școala doar cizelează și învață. Eu vreau să îmi arăt disponibilitatea de a mă deplasa în orice sat din județul Timiș pentru a vorbi cu elevii despre cele întâmplate în Decembrie 1989”, a precizat Corneliu Vaida.

Programul complet al acțiunilor desfășurate în școlile din județul Timiș dedicate Revoluției Române va fi anunțat în perioada următoare.