Revoluția, din nou la Operă! „Călăii se plimbă astăzi liberi și iau pensie specială!”

sedinta solemna, opera, revolutie
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Evenimentul „30 de ani de la Revoluția Română” a repus Opera pe scena principală. Ședința festivă a fost închinată revoluției din 1989. Oficialități și revoluționari au vorbit de pe scenă despre cum ai trăit evenimentele de acum 30 de ani. La ceremonie a participat și premierul Ludovic Orban.

Ilie Stepan a fost decorat cu medalia realizată special pentru celebrarea a 30 de ani de la ieșirea din comunism. Piesa „Timișoara” a fost compusă în timpul evenimentelor revoluționare și interpretată în 20 decembrie 1989. Ulterior, piesa a devenit imnul orașului. Versurile au fost compuse de Marian Odangiu, care a fost aplaudat în absență. „În fiecare an în 20 decembrie începând cu 1989 când am cântat și «Deșteaptă-te române» și «Hora Unirii», ziua asta este marcată de mine de o îngemănare de două stări antagonice. O stare de regret, de aducere aminte vizavi de cei care nu mai sunt și o stare de speranță, bucurie, lucruri pozitive care speram ca atunci să ni se întâmple și care sperăm că și acum să ni se întâmple”, a declarat compozitorul imnului revoluției timișorene.

În cadrul ceremoniei au luat cuvântul și revoluționari care s-au arătat indignați de faptul că încă nu este dată o variantă oficială în legătură cu evenimentele din 1989. Cei care au luat parte la revoluție simt că nu li s-a făcut dreptate victimelor. „Călăii se plimbă astăzi liberi! Călăii acelor zile se plimbă astăzi zile! Klaus Werner Iohannis, domnule Prim-ministru, vă spunem noi că acei călăi iau și pensie specială! Și vă pot da exemplu, cu nume și prenume. Când s-au închis porțile catedralei au fost împușcați opt oameni. Acel personaj care era pe atunci administratorul catedralei este astăzi vicepreședinte al Curții de Conturi. Și i s-a ridicat un spor pentru muncă grea, de 25% la salariu. Mișto, nu?”, a comentat revoluționarul Lucian Teoderaru.

Președintele Consiliului Județean Timiș a salutat gestul omagial făcut de Guvernul american. „Gestul simbolic al plăcii memoriale primite din partea Statelor Unite ale Americii, la acest moment aniversar deosebit, arată încă o dată interesul pentru poporul român, pentru orașul Timișoara și pentru județul nostru”, a declarat Călin Dobra.

promovare banner maxagro

Primarul Timișoarei a declarat că toate evenimentele de la începutul săptămânii au fost dedicate revoluționarilor. De la vizita lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban până la participarea ambasadorilor străini la ședința festivă. „Acum două săptămâni noi, autoritățile locale timișorene, am declarat ziua de 20 decembrie drept «Ziua eliberării Timișoarei de sub comunism». La ceas de sărbătoare, avem datoria de onoare să aducem un omagiu în primul rând celor care au sângerat și și-au pierdut viața pe altarul luptei pentru liberate”, a spus Nicolae Robu.

Ludovic Orban a fost ultimul care a luat cuvântul la ședința festivă. Premierul a vorbit despre cum a trăit revoluția la București. Orban a criticat persoanele care au ajuns la putere după 1989 și a încheiat cu un apel mobilizator pentru a câștiga respectul altor națiuni. „Tot timpul am păstrat în sufletul meu spiritul adevăratei revoluții. Pentru mine revoluția nu a însemnat o schimbare de program la televizor și o schimbare de meniu. Pentru mine, revoluția a însemnat mult mai mult. A însemnat libertate, demnitate, respectul față de oameni, șansa fiecăruia dintre noi de a putea să ne manifestăm personalitatea, de a fi apreciați de ceilalți când avem performanță, de a putea să punem pe picioare propriile proiecte, propriile afaceri”, a încheiat prim-ministrul.

 

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/