Revista „Nedeia”, o publicație menită să păstreze vii tradiția, spiritualitatea și obiceiurile din Banatul de Munte

Un nou număr al revistei de cultură tradițională „Nedeia” a văzut lumina tiparului. Publicația de cultură este tipărită după ce se desfășoară Colocviile Internaționale ale Revistei „Nedeia” de la finalul anului trecut.

În organizarea Consiliului Județean și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Simpozionul a reunit profesori universitari, muzeografi, arhiviști, etnologi, scriitori, redactori ai unor reviste de cultură din România și Serbia, etnomuzicologi veniți din Serbia, Belgia, Ungaria, oameni de cultură cu preocupări în domeniul cercetării vieții spirituale a satului.

În cuprinsul revistei găsim poezii de Maria Manda Giurgiova, un articol despre condeierii plugari – fenomenul condeierilor plugari, devenit la ora actuală un unicat în lume, ce se conturează ca manifestare înainte de Unire, având ca scop lupta împotriva dominației străine, respectiv a dominației austro-ungare în Banat – sau un articol despre costumul popular femeiesc din Craina Bănățeană.

Revista „Nedeia” ia ființă din dorința expresă de a se contura în paginile ei identitatea tradițională a Banatului de Munte. Titlul a fost gândit cu trimitere atât la sărbătoarea tradițională tipic bănățeană „nedeia/ne(i)geia”, cât și la spațiul geografic al Munților Semenic, Vârful Piatra Nedeia fiind reper atât pentru cărășeni, cât și pentru cei care vizitează județul poposind obligatoriu, din plăcere, pe Semenic.

În paginile revistei se readuc în atenția cititorilor tradițiile, obiceiurile specifice locului, pentru a repune în valoare zestrea bănățenilor prin folclor, jocurile bănățene mândre și cei care s-au ocupat și se străduiesc și azi să mențină pașii din vechime sau credința și spiritualitatea din Banatul de Munte.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/