Primăria Municipiului Lugoj va da, în scurt timp, ordinul de începere a montării pe străzi a calmatoarelor pentru reducerea vitezei în locurile cu probleme din Lugoj și satele aparținătoare Tapia și Măguri.
Justificarea acestui demers are la bază solicitările cetățenilor înregistrate la Primărie în anii anteriori. În total, sunt prevăzute peste 50 de calmatoare.
„Dacă s-ar circula decent, să zicem cu 30 de kilometri la oră, nu ar fi nevoie de ele, însă mulți șoferi nu au nicio idee despre buna conduită și merg cu mare viteză. Și nouă ne-ar fi mai ușor, pentru că am economisi timp și bani”, ne-a transmis Bogdan Blidariu, primarul interimar al Lugojului.
În ultimii doi ani au fost montate limitatoare pe strada Hezerișului, intersecție strada Tapiei cu strada Balta Lată, strada Buziașului-fosta fabrică ITL, splaiul Tinereții, Splaiul Brediceanu, Splaiul 1 Decembrie 1918, strada Bucegi, strada Bocșei, strada T. Grozăvescu, strada Cernei, strada Făgetului, strada Cloșca, strada Crișan, strada Timișoarei, strada Astalaș, strada Caraiman, strada Caransebeșului, strada T. Vladimirescu, strada Tapiei, splaiul Sporturilor, sat Măguri și sat Tapia. Multe dintre aceste calmatoare vor fi poziționate în dreptul școlilor și grădinițelor, care se află pe străzile din listă. Montajul va fi asigurat de Meridian 22, începând cu luna aprilie.
Reguli noi
În plus, conform unor reglementări luate zilele trecute, administratorii de drumuri sunt obligați, conform noii legi, să monteze limitatoare de viteză la intrarea în fiecare localitate din România sau benzi de avertizare sonoră. Administratorul drumului public, conform competenţelor ce îi revin, cu avizul Poliţiei Rutiere, este obligat să aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni şi de trecerea la nivel cu o cale ferată, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum şi marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente, în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare. După noua lege, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol sau lucrare aflate pe platforma drumului, care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, conform reglementărilor tehnice specifice semnalizării temporare şi să ia toate măsurile de înlăturare a acestora. Apoi, autorităţile publice locale sunt obligate să amenajeze staţiile mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii, În cazul accidentelor de circulaţie din care a rezultat decesul sau, după caz, vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, poliţistul învestit cu cercetarea la locul faptei este obligat să menţioneze în actele de constatare existenţa ori inexistenţa modului de semnalizare rutieră şi calitatea acesteia şi să înregistreze prin foto şi video existenţa sau inexistenţa semnalizării rutiere ori vicii ale acesteia.