La sediul Administrației Bazinale de Apă Banat este în desfășurare întâlnirea de lucru româno-sârbă pentru gospodărirea durabilă a apelor transfrontaliere. Sunt două obiective principale ale acestei întâlniri: analiza unui regulament pentru organizarea și funcționarea Comisiei româno-sârbe pentru gospodărirea durabilă a apelor transfrontaliere și definitivarea protocolului sesiunii comisiei.
Primul draft al regulamentului privind organizarea și funcționarea Comisiei româno-sârbe pentru gospodărirea durabilă a apelor transfrontaliere a fost transmis de partea sârbă la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Românii au adus modificări, respectiv completări la draftul textului, urmând ca până în 27 mai să se discute posibilele puncte divergente, astfel încât draftul final al regulamentului să fie acceptat.
În ceea ce privește protocolul sesiunii Comisiei româno-sârbe pentru gospodărirea durabilă a apelor transfrontaliere, primul draft a fost transmis de partea sârbă în luna aprilie a acestui an. Experții celor două părți, cu competențe în calitatea apei, apărare împotriva inundațiilor, gospodărirea apelor și hidrologie, vor analiza textul pentru ca la finalul ședințelor să fie acceptat draftul final al protocolului. Se vor sublinia și activitățile subcomisiilor stabilite, atribuțiile Comisiei și modul de transmitere spre aprobare a documentațiilor intervențiilor cu posibil efect transfrontalier.
Întâlnirea de la Timișoara are loc în baza prevederilor „Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniul gospodăririi durabile a apelor transfrontaliere”, semnat la București la 5 iunie 2019, intrat în vigoare la 11 septembrie 2020.
Dacă vor fi propuneri ale părții sârbe pentru care partea română nu poate formula un răspuns în cadrul acestei întâlniri, acestea se vor discuta, urmând ca partea română să formuleze un punct de vedere în scris, a precizat directorul ABA Banat, Cristian Moisescu-Ciocan.
Experții părții române care participă la această întâlnire de lucru sunt reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale „Apele Române”, Administrației Bazinale de Apă Banat, Administrației Bazinale de Apă Jiu și ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.