Județul Timiș a avut un 2019 cu o activitate intensă în ceea ce privește protecția mediului. Raportul Gărzii de Mediu Timiș contorizează 772 de inspecții realizate de către echipele de comisari din județ și 90 de sancțiuni în valoare de două milioane de lei.
Cea mai mare pondere din activitatea de control desfăşurată în anul 2019 a fost reprezentă de sesizările legate de gestionarea deşeurilor, poluare fonică, deversări de ape uzate menajere, abuzul asupra spaţiilor verzi și mirosuri industriale neconforme. Pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei de mediu în vigoare s-au aplicat 90 sancţiuni în valoare de 1.667.000 lei, din care: 78 amenzi, 12 avertismente, 6 sancţiuni complementare – 5 sistări de activitate și o desfințare de lucrări. Principalele neconformităţi constatate s-au datorat funcționării fără autorizație de mediu sau fără respectarea parametrilor tehnici de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor și abandonarea lor pe domeniul public, ceea ce a afectat spațiile verzi, realizarea unor proiecte de investiții fără acord de mediu și nu în ultimul rând, incendierea deșeurilor, care ulterior au generat praf.
În anul 2019 Garda Naţională de Mediu a Comisariatul Judeţean Timiş a efectuat mai multe controale în colaborare cu următoarele instituţii: Direcția de Sănătate Publică Timiș, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat, Garda Forestieră, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă Banat al Judeţului Timiş, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș și Direcția Agricolă Timiș. În urma controalelor s-a urmărit depozitarea deșeurilor în raportcu parametrii sănătății oamenilor, calitatea apei, curățenia stradală a municipiului Timișoara, s-au dispus controale la obiectivele SEVESO, la ,,Planul de Măsuri BALASTIERA 2019” pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale, controale la societăți care colectează și tratează vehicule scose din uz și directive pentru combaterea ambroziei, o problemă care a luat o aploare serioasă.
Pe parcursul anului 2019 comisarii Gărzii Naționale de Mediu Timiș s-au implicat și în organizarea de evenimente ecologice și colaborări cu societatea civilă: lunar, în colaborarea cu Inspectoratul Școlar Timiș și odată pe an prin programul de educație informală ,,Școala Altfel”, în Școlile Gimnaziale din Timișoara se țin lecții de educaţie ecologică. Prin urmare elevii din clasele V-VIII de la Scoala Gimnazială nr.12 din Timișoara au constituit la nivelul școlii un grup de inițiativă ,,Garda de Mediu a Elevilor”. Activități s-au mai organizat și de Ziua Mondială a Curățeniei (21 Septembrie), unde s-au strâns deșeuri din preajma Gării Timișoara Sud și zona de lângă Pădurea Verde, zone care sunt expuse abandonărilor de deșeuri.