Rețea de gaze naturale pentru peste 200.000 de locuitori din județul Timiș

Aproximativ 220.000 de locuitori din județul Timiș vor beneficia de gaze naturale, dar nu se știe cu exactitate când. Anunțul a fost făcut astăzi de Călin Dobra, președintele Consiliului Județean, care a explicat în cadrul unei conferințe de presă că au început demersurile pentru înființarea a cinci Asociații de Dezvoltare Intercomunitară responsabile de progresul acestui proiect. 

70 de localități sunt cuprinse în cele cinci Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), înființate prin hotărâri de consilii locale și Consiliul Județean. „Ținând cont că a fost aprobată în Parlamentul României legea offshore și un procent de gaze naturale din Marea Neagră va rămâne pe teritoriul României, am demarat aceste proiecte – de a realiza rețeaua de gaze naturale și de a le aduce în casele oamenilor. În urma discuțiilor avute cu cetățenii, înclusiv în zona de Est, unde mare parte din cetățeni sunt alimentați cu încălzire pe lemne, s-a văzut o dorință de a trece de la acest sistem de încălzire pe lemne la încălzire pe gaze naturale”, a declarat Călin Dobra, președintele CJT.

La ADI Gaz Vest au aderat 22 de comune cu 78.000 de locuitori, la ADI Gaz Nord, opt comune și orașul Recaș, cu 32.000 de locuitori, la ADI Gaz Centru, nouă comune cu 25.000 de locuitori, la ADI Gaz Sud sunt cuprinse Deta, Gătaia și 13 comune, iar la ADI Gaz Est, 15 comune și orașul Făget. Fiecare în parte va realiza un studiu de fezabilitate care va stabili traseul conductei de gaze naturale, numărul de beneficiari, atât persoane fizice cât și juridice, dar și valoarea estimată a lucrărilor. Deocamdată trebuie stabilit statutul celor cinci asociații.

„Urmează să se depună la instanță actele pentru a se stabili statutul acestor asociații. Din momentul în care se va stabili statutul, obligativitatea și măsura numărul unu este realizarea studiilor de fezabilitate. Ele vor fi transmise Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei spre a fi avizate și apoi Ministerului Economiei și Transgaz-ului pentru a prinde pe lista de investiții la Transgaz realizarea conductei de transport gaze naturale”, a explicat Călin Dobra.

După ce toate aceste demersuri vor fi făcute, ADI va scoate la licitație distribuția de gaze naturale care îi va conecta pe oameni la sistem. Potrivit CJT, încă nu se știe când vor începe efectiv lucrările, dar dacă la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie vor fi înființate asociațiile, studiile de fezabilitate ar putea fi finalizate în trei luni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/