Consiliul Județean Timiș are mai multe proiecte pe care intenționează să le pună în practică pentru dezvoltarea mobilității în județ. Printre acestea, conectarea zonei metropolitane a Timișoarei printr-o rețea de autostrăzi de biciclete. Conducerea CJT a adus în discuție și proiectul de conectivitate urbană Timișoara – Reșița, privind introducerea unui tren rapid pe hidrogen.
Intenția administrației județene este de integrare a sistemelor aeriene, rutiere, feroviare și navale. Astfel, unul dintre proiectele pe care CJT le aduce în discuție este cel de conectivitate urbană Timișoara – Reșița, care vizează introducerea unui tren rapid pe hidrogen. CJ Timiș își propune și să transforme aeroportul „Traian Vuia” într-un hub regional de transport, mai ales în direcția cargo.
Alin Nica vorbește și despre strategia CJ privind conectarea zonei metropolitane printr-o rețea de autostrăzi de biciclete, investiție ce ar reduce amprenta de carbon, spune el, cu implicații pozitive asupra sănătății. Un alt proiect se referă la realizarea unui parc tehnologic pentru energie alternativă, menit să dezvolte competitivitatea economiei timișene.
„Un sistem de transport județean performant și modern va elimina utilizarea excesivă a autoturismelor personale, fluidizând traficul rutier și diminuând numărul de accidente. Mai mult, dorim să stimulăm decongestionarea urbană și periurbană și prin implementare unor sisteme inteligente pentru siguranță în trafic. De asemenea, în momentul de față, la nivelul consiliului județean lucrăm la Strategia de eficiență energetică a județului, care va utiliza toate resorturile de care Timișul dispune pentru a ne dezvolta verde, pentru a crește sustenabil.”, a spus președintele CJT, Alin Nica.
Dacă la nivelul economiei naționale, investițiile publice sunt situate în acest an la 5,5% din PIB, la nivelul Consiliului Județean Timiș, investițiile publice sunt situate la 6,3% din PIB-ul județului, a mai subliniat Alin Nica.
Nica a prezentat viziunea CJT cu privire la integrare asistemelor aeriene, rutiere, feroviare și navale în cadrul conferinței online Pria Urban Innovation & E-Mobility. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice din Iași și Cluj-Napoca, dar și ai marilor companii și organizații private din domeniul energiei.