Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș s-a întrunit, joi, pentru a ajusta măsurile adoptate în 12 octombrie, la cele intrate în vigoare, la nivel național, astăzi, odată cu prelungirea stării de alertă, pentru încă 30 de zile. Rata de infectare, la mia de locuitori, a ajuns la 2,25, în Timișoara.
Potrivit noului document emis de CJSU, masca devine obligatorie în județul Timiș, dar doar în locurile aglomerate și anume: pe o rază de 50 de metri de intrarea în perimetrul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani.
În schimb, în localitățile în care rata de incidență, cumulată pe o perioadă de 14 zile, a depășit pragul de trei cazuri la 1.000 de locuitori, masca devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, timp de două săptămâni.
În ceea ce privește domeniul HoReCa, la nivelul județului Timiș s-a stabilit că, în zonele în care rata de infectare este cuprinsă între zero și 1,5 cazuri la mia de locuitori, restaurantele, cafenelele, barurile pot fi deschise în interior, dar la o capacitate de 50%. Dacă rata crește și este cuprinsă între 1,5 și 3, capacitatea se reduce la 30%, iar în localitățile în care este mai mare de 3, operatorii economici trebuie să își suspende activitatea în interior, timp de două săptămâni.
Aceleași măsuri sunt valabile și pentru cinematografe și instituții de cultură.
În cazul restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, o incidență de peste 3 la mie, conduce la desfășurarea activității în interior doar pentru persoanele cazate în respectivele unități.
Activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor se suspendă.
„Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum doi metri unul față de celălalt, precum și cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori”, se arată în document.
În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori se suspendă, pe o perioadă de 14 zile, activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentere) târguri și oboare.
Unitățile administrativ teritoriale unde rata de infectare este de peste 1,5 la mia de locuitori sunt: Timișoara – 2,25, Buziaș – 2,86, Făget – 1,58, Sânnicolau Mare -2,41, Brestovăț 1,50, Coșteiu- 2,06, Găvojdia – 1,74, Ghiroda 2,53, Iecea Mare – 2,58, Jamu Mare – 1,66, Moșnița Nouă – 2,56, Nițchidorf – 1,85, Pișchia – 2,18, Remetea Mare – 1,83, Sânandrei – 1,99, Saravale – 2,34, Secaș – 2,87 și Variaș – 1,83.
Unitățile administrativ teritoriale unde rata de infectare este peste 3 la mia de locuitori sunt: Dudeștii Noi – 4,37, Dumbrăvița 3,27, Foeni – 6,88, Giroc – 3,29, Jebel – 4,89, Pesac – 3,82.
„Pentru unitățile administrativ-teritoriale Belinț, Dudeștii Vechi, Ghizela, Șag, Teremia Mare, Valcani – măsurile sunt aplicabile până la 21 octombrie 2020, dată la care se împlinește termenul de 14 zile de la adoptarea hotărârii CJSU în baza căreia s-au luat restricțiile pe aceste UAT-uri. În acestea UAT—uri a scăzut rata de infectare sub 1,5/1000 locuitori. La Cenei măsurile sunt aplicabile până la data de 26 octombrie, data la care se împlinește termenul de 14 zile de la adoptarea hotărârii CJSU în baza căreia s-au luat restricțiile pe aceste UAT-uri”, mai informează reprezentanții CJSU.
De asemenea, a fost analizată și situația unităților administrativ teritoriale cu rata de infectare peste 3/1000 de locuitori și, conform analizei făcute de Direcția de Sănătate Publică Timiș, în momentul de față nu se impune carantinarea acestora.
Schimbarea scenariilor pentru anumite instituții de învățământ
Școala Gimnazială Cenad trece din scenariul galben în scenariul verde, datorită scăderii ratei de infectare la nivelul localității.
Opt unități de învățământ trec din scenariul verde în cel galben. Este vorba despre: Școala Gimnazială Coșteiu, Școala Gimnazială Dimitrie Leonida Timișoara, Grădinița cu Program Prelungit Troița Timișoara, Școala Primară Primii Pași Timișoara, Grădinița cu Program Prelungit Infantis Timișoara, Școala Gimnazială Montessori Haus Timișoara, Grădinița cu Program Prelungit Lady Bird Timișoara și Grădinița cu Program Prelungit Cordiana Timișoara.
Liceul Teoretic Buziaș (cu excepția structurilor Grădinița cu Program Normal Bacova, Grădinița cu Program Normal Silagiu, Grădinița cu Program Prelungit Buziaș și Școala Primară Silagiu) trece din scenariul galben în scenariul roșu, din cauza infectării a trei cadre didactice.
La fel și Liceul de Artă Ion Vidu, după ce un profesor și trei elevi au fost diagnosticați cu COVID-19.
Cursuri exclusiv online vor face și elevii Școlii Gimnaziale Giulvăz, pentru Structura Grădinița cu Program norma Ivanda, din cauza infectării unui cadru didactic, dar și Școala Gimnazială Dumbrăvița, din cauza ratei de infectare în localitate.
Hotărârea se aplică din data de 16 octombrie și este valabilă timp de 14 zile. La Școala Gimnazială Dumbrăvița, schimbarea scenariului din galben în roșu se va aplica de luni, 19 octombrie.
CFR Călători a planificat un program special pentru trenurile Unirii. Și din Timișoara vor exista două variante pentru ajunge în orașul din Ardeal unde s-a înfăptuit Unirea. Trenul denumit...
Drumurile spre Semenic și Muntele Mic, închise circulației rutiere
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281