Restaurantele din Timișoara achită chirie primăriei, deși sunt închise din cauza carantinei. „Un om a plătit 600.000 de euro și încă plătește, deși e închis. Îl ajutăm sau nu?”

Un antreprenor din Timișoara care a investit într-un spațiu din centrul istoric al orașului și l-a transformat într-un restaurant plătește în continuare, lunar, 10.000 de euro chirie primăriei, deși localul este închis din cauza carantinei. Proprietarul restaurantului a solicitat administrației locale renegocierea contractului, invocând clauza de forță majoră. 

Solicitarea antreprenorului prin care invocă acea clauză de forță majoră în renegocierea contractului pe care îl are încheiat cu Primăria Timișoara a ajuns în atenția consilierilor locali care au cerut explicații Executivului cu privire la sprijinul pe care îl acordă celor din HoReCa în această perioadă. Chiriașul primăriei plătește 10.000 de euro lunar chiria, asta după ce a investit 2,7 milioane de euro în reabilitarea spațiului în care și-a deschis restaurantul.

„În această perioadă foarte grea, toți proprietarii privați au ajuns la o renegociere și o scădere a chiriilor cu chiriașii lor. Primăria este singurul proprietar mare care nu a făcut acest lucru pana acum.”, a spus consilierul local PNL, Dan Diaconu.

Consilierul local USR Ana Munteanu are altă opinie. „Mult timp nu a fost carantină în Timișoara. Majoritatea antreprenorilor s-au adaptat, fie că e vorba de comenzi online, terase… Dacă au decis să pună pe pauză… este o decizie de management intern pe care noi trebuie să o privim detașat.”, a spus Munteanu în ședința de consiliu local.

Consilierii PSD au cerut Executivului să ia o decizie, în timp ce primarul Timișoarei susține că această problemă trebuie reglementată de consiliul local.

„Nu e nimeni care n-ar vrea să facă ceva ce e posibil pentru a ajuta, doar că trebuie să găsim variante echitabile, să nu aibă caracter preferențial, pentru unii. Domnul viceprimar (n.r. Cosmin Tabără) să găsească două-trei variante de pentru o hotărâre de consiliu local care să rezolve problema în spețe similare și să revenim cu un vot data viitoare.”, a spus Dominic Fritz.

„Despre ce proiect de hotărâre vorbim? Să mandatăm Executivul să aplice legea? Vom face, vom drege. A venit primul caz, dacă nu, renunță la poveste. Vorbim de 1 milion și ceva de euro pierduți. Scoatem spațiul la licitație, într-un an-doi, vine altcineva. Problema este: suntem capabili să facem ceva concret pentru oraș sau suntem capabili să facem conferințe de presă, ședințe, live-uri și share-uri pe Facebook? Avem primul caz de forță majoră: un om care a plătit 600 de mii de euro chirie către Primăria Timișoara și care încă plătește în stare de carantină în care este închis. Mai plătește sau pleacă acasă cu 69 de angajați? Nu avem nevoie de un HCL. Avem nevoie de puțină luciditate și să vedem dacă îi ajutăm sau nu. Dacă nu, măcar să știe și să își vadă de treabă.”, a replicat consilierul local PSD Radu Țoancă.

La rândul său, viceprimarul liberal Cosmin Tabără a explicat că Executivul va înainta aleșilor locali un proiect de hotărâre prin care să fie luate „măsurile adecvate” în privința celor din HoReCa pentru că „trebuie să rezolvăm cazul tuturor celor care se află în această situație”. 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/