Restanțe din vara anului trecut la plata vaccinărilor prin Programul Național

vaccinare

Medicii de familie încă așteaptă banii pentru serviciile de testare pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. În ceea ce privește vaccinarea prin Programul Național, există restanțe din vara anului trecut.

Aproape jumătate dintre medicii de familie din țară au încheiat contracte pentru testarea în cabinete. Doctorii au cumpărat din banii proprii testele, cu promisiunea că vor primi 50 de lei pentru fiecare serviciu în parte, sumă care să includă și materialele folosite.

„Din păcate problemele financiare pentru medicina primară au fost, sunt și vor rămâne. Cred că e vorba despre situația financiară a Casei Naționale, nu pot să știu exact. Din păcate plățile se fac cu întârziere. Din fericire, la vaccinări au început, cel puțin pentru Covid să ajunge cât mai aproape de termen. Dar pentru testările rapide nu s-a făcut nicio plată până în ziua de astăzi. Medicii de familie au cumpărat pe banii lor acele teste rapide, nu e ușor când ai un cabinet de susținut, când cresc toate prețurile, când noi suntem subfinanțați cronic de cel puțin 10 ani. Nu au majorat veniturile medicilor de familie, a rămas acel procent de 5.7% din FNUASS, cea mai slab plătită medicină primară din Europa. Suntem la același nivel. Acum ne-a mai pus în spate și cumpărarea acestor teste care nu au fost plătite. Am discutat cu cei de la CNAS, să sperăm că se va face ceva pentru luna ianuarie”, a spus Dr. Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

Situația nu este roz nici în ceea ce privește Programul Național de Vaccinare. Sunt medici care nu au primit banii din vara anului trecut.

„Pentru Programul Național de Vaccinare care se plătește de DSP, restanța este din luna august sau iulie de anul trecut. Cam așa se fac plățile la medicul de familie și atunci ne mirăm că lucrurile nu merg și nu vor merge așa cum ar trebui. Eu cred că oamenii și colegii noștri și-au făcut datoria cât au putut de bine în aceste condiții dificile. Au intrat în programele de vaccinare, am declanșat proiectul de vaccinare din județul Timiș, am testat intens, am contribuit la menținerea siguranței epidemiologice în județ și în Timișoara, dar am ajuns la situația în care, în momentul în care facem deconturile, să nu fim plătiți cu lunile”, a mai spus președintele Societății Timiș de Medicina Familie.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a sesizat Ministerul Sănătății și CNAS cu privire la întârzierile de plată. A fost solicitată o dobândă penalizatoare de 0,1% pe zi de întârziere în ceea ce privește serviciile de testare rapidă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/