Reșițeanul Cristi Iakab ne (în)cântă din nou. Ne amintește că suntem toți „Sub același cer”

Vocea lui Cristi Iakab, liderul și solistul trupei locale de coveruri The Road Band, bucură orice ascultător de muzică bună. Trupa a înființat-o în anul 2000, alături de Radu Hanes, Remus Ponoran, Nani Novak, artiștii fiind invitați la numeroase evenimente.

Trupa se mândrește cu primul videoclip în regia lui Iura Luncașu pentru piesa „Îngerii plâng” apărut în anul 2017, producție realizată de către Marius Pop, iar muzica și textul sunt scrise chiar de Cristi (https://www.youtube.com/watch?v=gq48YIWw5cM). Doi ani mai târziu, alături de americanul Dean Bowman – nume important al scenei jazz, rock și avant-garde din New York, a lansat piesa „It’s A Man’s Man’s World” – coverul celebrei piese a lui James Brown.

La începutul acestei luni, din dorința de a-și exprima sentimentele, gândurile și simțirile în aceste vremuri, Cristi Iakab a lansat piesa „Sub același cer”. Întrebat despre ceea ce l-a determinat să scrie această piesă, Cristi a declarat: „Trăirile, experiențele, concluziile și alegerile pe care le-am făcut după un an de pandemie m-au determinat să scriu cântecul ăsta.”

Suntem învăluiți de întuneric generat de temerile noastre interioare: „Poate că facem o greșeală. Alegem să nu aprindem lumina, chiar și atunci când poate ne pândește un pericol. Pentru că suntem convinși că nu se poate întâmpla ceva rău și aici mă refer la ignoranța noastră care poate rezulta dintr-o naivitate, poate scuzabilă. Nu știu câtor oameni le este frică, contează ca, atunci când ai suspiciuni, să ai curaj să aprinzi lumina. Nu fi mereu atât de sigur că nu te poți înșela în anumite privințe.”

În ultima vreme oamenii se ascund după măști. Majoritatea pentru a-i proteja pe cei din jurul lor, să nu observe suferințele, ci să vadă doar partea plină a paharului, să observe doar reușitele, alții – să-și ascundă dezamăgirile și eșecurile, iar alții – fricile. Oamenii poartă aceste măști din dorința de a lăsa să se observe ce viață minunată au ei, însă se privesc în interior? Au uitat ce se ascunde în interiorul lor? Sau de ce le este frică oamenilor? „Sper că oamenii se privesc în spatele măștii. În felul acesta poți afla lucruri despre tine după o autoevaluare. Este dezastruos să iei decizii prin prisma fricii sau să îți lași gândurile dominate de sentimentul ăsta. Avem nevoie de dragoste, înțelegere, încredere, de credință sau să spunem de valori pe care le-am avut în trecut, care ne-au ținut pe toți împreună într-un echilibru.”

Masca, în zilele noastre, cea pe care o purtăm zilnic „în aer liber poate te protejează psihic, dacă îți este frică să mai respiri așa cum te-a lăsat Dumnezeu sau să eviți o amendă. Dominăm pandemia în felul nostru omenesc și în timpul ăsta «ne mușcăm» între noi fără să ne gândim la urmări sau la cât de corect vom încheia capitolul ăsta pentru toată lumea. Consider că cea mai mare prostie pe care o putem face este să dăm vina unii pe alții. Putem învinge pandemia prin altruism ce se naște din dragoste, nu din frica ce ne-a fost inoculată de la începutul poveștii până în prezent. Sper să nu învingem pandemia prin prisma fricii.”

„Niciodată nu a fost altfel/Normal nu e nou, atunci când vrei să fii liber” – probabil versurile care ne-au atras tuturor atenția. Din punctul de vedere al artistului „când adaugi cuvântul nou la normal, mie îmi sună înfricoșător pentru ce poate urma. Pentru mine sună asemănător cu noua libertate/distopie. Nu știu cum sună pentru voi. Nu mi-e frică de schimbări și de nou.”, explică Iakab.

Artistul a părăsit țara odată ce haosul s-a instalat. Viața pe pandemie oare este la fel sau diferă? A ales Elveția, unde spune că a găsit foarte multe asemănări comparând Elveția cu România. O bucurie a venit și din partea oamenilor dragi care exprimă înțelegere. „Asta îmi arată în continuare că există oameni cu dragoste în suflet care se implică și sunt dispuși să te susțină moral sau financiar, chiar și atunci când nu ceri ajutor.”

Noul album al artistului – „Coins and Notes” – este disponibil pentru achiziționare. „Doritorii îmi pot trimite un mesaj privat pe Facebook, cu datele lor pentru a le putea trimite albumul, însă îmi va fi mult mai ușoară distribuirea acestora după întoarcerea mea în țară.”

Pe Cristi Iakab îl puteți urmări pe rețelele de socializare. Noul single al artistului se poate asculta accesând următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=twZTL48nVTE.

Autor: Iulia Vlad