Reșițeanul care a descoperit rețeta pentru „tinerețe fără bătrânețe”

mircea tepeneu medaliat
Stiri publicitate la Iulius Mall Timisoara po 1000x100px (3) Stiri si Publicitate din Baile Herculane pentru Timisoara si Resita untitled design set 970x90 px

Mircea Țepeneu este pasionat de sport, de mișcare în general, indiferent de formă. A fost atlet de performanță, înotător, a participat la numeroase competiții interne și internaționale, remarcându-se prin rezultatele deosebite obținute de-a lungul anilor.

Odată retras din activitate, acum are timp suficient să se dedice pasiunilor care i-au jalonat viața. Este tânăr pensionar, fost polițist, dar cunoscându-l nu-i poți aprecia vârsta. Bine se spune că 60 este noul 40! Vârsta, la fel ca altă variabilă, este doar un număr, iar ceasurile noastre biologice și cronologice ar putea să nu fie întotdeauna complet sincronizate.

mircea tepeneu la ocean

Cel puțin în ceea ce îl privește pe reșițeanul campion. Fiindcă de nenumărate ori a fost campion la cros, maraton, la alergare, înot sau dans sportiv.

„Am crescut pe strada Târnovei din Reșița, cu o gașcă de copii neastâmpărați, nu stăteam locului nicio clipă. Ne-am molipsit unii de la alții și dacă am văzut că în jurul meu se făcea sport, m-am dus și eu la atletism. Așa am început ceea ce mai târziu a devenit pasiune. Și recunosc, pasiunea te face propriul tău sclav. Pentru că fără să îți dai seama intri într-un program care te disciplinează, nu poți să faci sport așa, haotic, ai niște obiective. Cel căruia îi datorez primii pași în atletism, a fost regretatul antrenor Iosif Măzăran. Eram în clasele mici, la școală, când am fost selecționat și pentru că am avut rezultate bune, ulterior, am fost cooptat și în lotul național.”

mircea tepeneu la memorialul iosif mazaran

Sportivul reșițean își aduce aminte cu mare plăcere de vremurile când, polițist fiind, (a lucrat la Evidența populației) a cucerit peste zece titluri de campion național la competițiile de atletism din cadrul concursului „Dinamoviada”, organizat înainte de anii ꞌ90, de către Ministerul de Interne. Tot pe atunci a fost desemnat campion și la înot, la categoria sa de vârstă, medaliile, cupele și diplomele păstrate acasă, stând mărturie acestor reușite.

Odată cu înființarea Clubului de înot masters Reșița 07, a fost cooptat în cadrul grupei de înotători activi, participanți la competiții alături de sportivi de la alte cluburi din țară dar și din Europa.

mircea tepeneu locul i

„Am mers la nenumărate concursuri, am multe titluri de campion masters, multe medalii câștigate, dar recunosc, după pandemie am lăsat-o un pic mai încet. După fiecare etapă a vieții, parcă reconsiderăm lucrurile, vedem ce e mai important. Am avut și o întâmplare nefericită, mi-am rupt mâna la o căzătură cu bicicleta și mi-am zis stop! Nu am să demonstrez nimănui nimic, nu mai vreau presiune. Așa că, nu mai fac sport decât de plăcere, fără concursuri, cât mai natural!”

mircea tepeneu bicicleta

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
Stiri din Timisoara Capitala Europeana Culturala, evenimentele continua si in 2024 1000x100 edb

Mircea Țepeneu spune că mișcarea creează dependență, devine un drog util și necesar care îți face viața foarte frumoasă. „După o tură de alergare pe coclauri, când revin acasă, pur și simplu mă simt alt om, simt beneficiul mișcării, fiindcă endorfinele se descarcă. Până la urmă plăcerea e în noi, trebuie să o descoperim și să vedem cum să o declanșăm. Eu fac mișcare din plăcere, din convingere și nu din vreo frustrare. Doar cu greutatea proprie, fără să trag de fiare la sală.”

Tot la capitolul pasiuni includem și dansul sportiv pe care reșițeanul l-a practicat de-a lungul anilor.

mircea tepeneu artist

A avut prezențe în competiții open, dar spune că în ultimii cinci ani, s-a axat mai mult pe dansul și jocul popular. A făcut parte din Ansamblul „Datina” al cadrelor didactice și și-a dedicat o mare parte din timpul liber unui club reșițean de seniori pe care l-a susținut și îndrumat.

Revenind la performanțele sportive, amintește de zicala „minte sănătoasă în corp sănătos”. Cu alte cuvinte, e importantă starea de bine și felul cum gândim. „O persoană pozitivă, cu un tonus bun, va ști să ducă o viață frumoasă, sănătoasă și echilibrată emoțional. Apoi, e important cum ne odihnim, când și între ce ore, cum ne hrănim.  Între 22 și 2 este timpul optim pentru somn, astfel ca organismul să fie reîncărcat energetic. Devine o rutină dacă în fiecare zi facem mereu același lucru. Organismul fiecăruia intră într-un soi de automatism și acele rutine care sunt, se cumulează. Iar după două, trei săptămâni mintea ne va duce acolo unde noi ne dorim să ajungem. Bineînțeles că după o anumită vârstă, toate se subordonează acestui principiu al cumpătării, care este foarte important.”

În loc de concluzie (pentru că, se știe, timpul nu merge înapoi), putem afirma că stă în puterea fiecăruia să transforme fiecare zi într-o altă sursă de bucurie. Există infinite posibilități de a descoperi ceva nou și de a acorda propriei persoane atenția pe care o merită! Mai ales prin sport, prin mișcare, rețeta „tinereții fără bătrânețe”!

mircea tepeneu drumetie in munti

sursa foto: arhiva personală Facebook

 

Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px Stiri din Resita si Timisoara banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/