„Reșițeanca Alina Vuc este sportivul exponențial al Federației Române de Lupte”

Declarația aparține secretarului general al FRL, prezent la Reșița cu prilejul decernării titlului de Cetățean de Onoare al Caraș-Severinului Alinei Vuc, luptătoarea devenind astfel cel mai tânăr posesor al distincției în județ.

Alina Emilia Vuc, la cei 24 de ani ai săi, este de astăzi cel mai tânăr cetățean de onoare al județului Caraș-Severin. Distincția i-a fost acordată de președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, în cadrul unei ceremonii la care au participat familia Alinei, apropiați, reprezentanți ai Federației Române de Lupte, dar și primul său antrenor, Constantin Nicolae.

Călătoria campioanei Alina Vuc spre covorul roșu al sportului românesc a început în copilărie, atunci când, spre deosebire de fetițele care alegeau păpușile și fundițele, ea alegea mingea și pistolul, după cum a declarat astăzi, plină de emoție mama Alinei: „A fost un fel de băiețoi, ei nu i-au plăcut păpușile, eu i-au plăcut mingile, pistolul, i-a plăcut să se joace, să lupte. Întotdeauna au fost probleme între ea și Ionela, sora ei. A fost o luptătoare. A fost o plăcere pentru ea să meargă la lupte. Prima medalie pe care a luat-o a fost la Lugoj, de care a fost tare încântată. Sunt mândră de ea, cu toate că e greu, e departe, nu e cu noi, dar asta e plăcerea ei, dorința ei, și-a îndeplinit visul și va merge mai departe. Ne bucurăm când vine acasă, o așteptăm cu drag, ne bucurăm când auzim că a câștigat”.

Antrenorul care a descoperit-o pe Alina a fost Constantin Nicolae, cel care a declarat astăzi, în cadrul ceremoniei din sala Consiliului Județean că speră ca și alți sportivi să primească această distincție. „Nu-mi doresc decât ca de la noi, de aici, de la Reșița să mai faceți în rândul sportivilor cetățeni de onoare ai județului. Alinei îi doresc ca anul viitor să ia titlul continental, să se claseze pe o treaptă cât mai mare pe podium la Campionatul Mondial și bineînțeles medalii vor mai veni din partea ei, nu se opresc aici”, a spus vizibil emoționat, dar plin de speranță, primul antrenor al luptătoarei.

Cel puțin la fel de emoționat a fost și secretarul general al Federației Române de Lupte, Alin Grigore, care a spus despre Alina Vuc că este o mândrie a FRL și un exemplu atât pentru alți tineri, sportivi sau nu, cât și pentru adversarii pe care îi întâlnește în luptă. „Alina Vuc este pur și simplu genială prin modul de a fi zi de zi, prin modul în care reușește să fie exemplu viu pentru colegi și colege, dar mai ales pentru modul în care inspiră generații de copii în lupta de a-și împlini destinul. În ceea ce privește evenimentul de astăzi, sunt extrem de onorant, Federația Română de Lupte este extrem de onorată. Un membru al nostru a reușit să primească titlul de Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin. Faptul că este Alina este cu atât mai mult, întrucât reprezintă un exemplu, este sportivul exponențial în acest moment al Federației Române de Lupte”.

Anul 2019 vine cu noi provocări pentru sportiva din Reșița. Campionatul European, găzduit de România, Jocurile Europene din Belarus și Campionatul Mondial care i-ar putea asigura calificarea la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo, toate reprezintă competiții capitale în cariera Alinei. „Îmi doresc foarte mult titlul continental și, de asemenea, îmi doresc calificarea la Olimpiadă. Este o performanță să participi la Jocurile Olimpice, dar mai ales să fii pe podium la această competiție”, a declarat campioana Alina Vuc. Referitor la reușită, președintele Silviu Hurduzeu, gazda evenimentului, nu are nicio îndoială. „Aș vrea să vorbesc despre Alina Vuc ca despre un tânăr care poate fi model pentru tinerii din Reșița și din județul Caraș-Severin, o fată care iată a reușit să își realizeze idealurile. A luptat și la propriu și la figurat pentru un ideal și la 24 ani Alina este cea mai titrată luptătoare din țara noastră și sunt convins că activitatea ei nu se oprește aici. Sunt convins că va reuși chiar din anul 2019 să obțină calificarea pentru Olimpiada din 2020”.

Alina Vuc rămâne în istorie ca fiind prima luptătoare care a cucerit pentru România o medalie la un Campionat European la seniori, cea mai mare performanță a tuturor timpurilor la luptele feminine. În prezent, își desfășoară activitatea în cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, fiind viitor ofițer.