Reșița și Caransebeșul s-au alăturat orașului Moldova Nouă în cea de-a doua ediție a International Film Festival

Debutul celei de-a doua ediții a festivalului de film la Moldova Nouă a fost marcată atât de prezența managerului Casei de Cultură „George Suru” Caransebeș, Ioan Cojocariu, cât și de cea a actriței Teatrului de Vest Reșița, Camelia Ghinea, aceasta din urmă anunțând că în orașul de la Dunăre se dă startul unei noi ediții „Banatul Montan Film Festival”, un proiect cu profil cinematografic din care fac parte cinci orașe ale județului Caraș-Severin.

Prima seară din cadrul International Film Festival a început cum nu se putea mai bine la Moldova Nouă. Înainte însă ca cei prezenți pe faleza Dunării să se delecteze cu filmul românesc „Pup-o, mă”, în regia Cameliei Popa, actrița Camelia Ghinea, precum și managerul instituției culturale din Caransebeș, Ioan Cojocariu, au ținut să le mulțumească celor care trudesc să ridice potențialul cultural în orașul de la Dunăre, Cojocariu anunțând că Moldova Nouă este primul oraș din județul Caraș-Severin care s-a alăturat Caransebeșului în proiectul „Banatul Montan Film Festival” subliniind, în același timp, că acest proiect este „cel mai mare festival de film ca durată din țară care se axează pe filmul românesc de toate vârstele”.

Având la dispoziție cadrul absolut senzațional al unei seri de vară, zeci de iubitori ai filmului de calitate (tineri, dascăli, politicieni: Ghiță Sporea – consilier județean liberal, părinți și bunici) au fost captați instantaneu de povestea celor trei ciobani, protagoniști ai peliculei „Pup-o, mă” (Cosmin Seleși – în rolul lui Bică, Alin Panc – Țică și Alexandru Pop – Horică) dintr-un sat de lângă Cluj: Răchițele.

Încadrat în genul aventură-comedie, filmul românesc „Pup-o, mă” descrie traseul pe care cei trei protagoniști, trecuți de prima tinerețe, îl parcurg în căutarea jumătății, Ziua Lânii fiind ocazia perfectă ca aceștia să coboare în sat și să dea curs scopului propus (tradiția spune că de Ziua Lânii prima fată pe care un băiat o va săruta va deveni, fără doar și poate, soția sa).

Gândul că a venit vremea să-i preocupe viața personală, nu doar cea profesională (păzitul oilor) nu este pe placul baciului. Văzând că unul dintre cei trei ciobani ai săi încearcă să-i ignore ordinele (de a nu se-ngriji doar de oi) și să coboare, totuși, în sat, în căutarea viitoarei consoarte, acesta încearcă să-i manipuleze, prin tot felul de tertipuri, pe ceilalți doi ca să-l țină în frâu. Zis și făcut! Asemenea baladei populare „Miorița”, însă cu un deznodământ diferit, Țică și Horică îi pun bețe-n roate lui Bică și, culmea, reușesc acest lucru (Bică este legat, schingiuit, ascuns doar, doar nu-și va duce la-ndeplinire planul).

Intriga acțiunii este dată de apariția a două jurnaliste din capitală, venite în zonă pentru a se documenta pe o anumită temă, moment în care și celorlalți doi ciobani li se aprind călcâiele încercând să ducă la-ndeplinire obiceiul de Ziua Lânii (de a pupa o fată), astfel neîncălcând ordinul baciului, acela de a coborî în sat.

Pe toată durata acțiunii, ciobanii inventează tot felul de povești cu strigoi, doar, doar le vor intra în grații celor două femei. Însă cum orice minciună are picioare scurte și când doi se ceartă, al treilea câștigă, Bică, cel ferit de ochii privitorilor și supus la tot felul de rele tratamente, este singurul care reușește să-ndeplinească tradiția de Ziua Lânii. Nu numai că a fost sărutat de una din jurnaliste, ci și izbăvit de traiul pe care i-l oferea baciul la stână.

Deznodământul filmului îi prezintă pe Țică și Horică care-și plâng soarta alături de baci, în timp ce Bică părăsește traiul de la stână, semn că omul care perseverează și muncește cinstit, fără să apeleze la tot felul de matrapazlâcuri, întotdeauna va reuși în viață.

Nu uitați! În această seară, începând cu ora 21.21, pe faleza Dunării va rula filmul românesc „Păcală se întoarce”, în regia lui Geo Saizescu.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/