Fabrica de armament de la Reșița se redeschide și va produce obuze de calibrul 152mm, după mai bine de 15 ani de stat în conservare.
La Reșița s-a semnat astăzi contractul de colaborare între Arsenal și Torman SRL, subsidiara din România a companiei britanice Tor Internațional, specializată în vânzarea de armament.
Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de prefectul Ioan Dragomir, căruia i-au stat alături Ionuț Chisăliță, directorul general al Arsenal, Flavius Nedelcea, secretar de stat în Ministerul Economiei, și Ionuț Popovici, candidatul PSD la Primăria Reșița.
Potrivit declarațiilor lui Flavius Nedelcea, contractul este făcut pe mai multe faze: „structurat pe termen scurt, până la șase luni, în care se va produce muniție de război, și care în prima parte va avea până la 75 de angajați, în următoarea perioadă se va ajunge la 200 – 300 de angajați, urmând ca în faza a treia să se ajungă la un număr mult mai mare de angajați”.
Secretarul de stat a mai precizat că, într-o primă etapă, se vor produce obuze de calibrul 152 mm, iar primul beneficiar direct va fi societatea Artrom, cu care s-au purtat deja și primele discuții, conturându-se câteva planuri de afaceri, urmând ca peste 400 de tone de oțel să intre în producția Arsenal.
„În momentul de față Ministerul Economiei și-a dat tot concursul, dar, în mare parte, tot ceea ce înseamnă parte contractuală aparține de Arsenal Reșița și de firma Torman SRL care vor desfășura această activitate care are un contract foarte benefic pentru reșițeni, pentru România, și, nu în ultimul rând, pentru angajații care vor lucra la Arsenal”, a mai precizat Flaviu Nedelcea
De cealaltă parte, Ionuț Chisăliță a explicat că, în perioada următoare, vor avea loc primele investiții în tot ceea ce înseamnă parte de logistică. De altfel, Chisăliță a salutat implicarea deputatului Silviu Hurduzeu în concretizarea acestui contract, a secretarului de stat Flavius Nedelcea și a prefectului Ioan Dragomir.
„Acest contract despre care vorbim astăzi este extrem de benefic, atât pentru Reșița, cât și pentru cetățenii ei, prin tot ceea ce va genera el, prin locuri de muncă, prin servicii, prin ceea ce va veni de la Artrom, și, sigur că, sperăm ca acest contract, în prima fază, prin producerea unui tip de produs, și mai apoi prin extinderea lui, să beneficieze în continuare pe o perioadă de 5 ani, de 10 ani, în așa fel încât Arsenal să devină unul dintre principalii piloni ai producerii de armament în România. Arsenal va beneficia de investiții în infrastructură, în utilaje, în construcțiile care există acolo, pentru a putea realiza și a produce tot ceea ce ne-am propus în continuare. Într-un termen foarte scurt, după ce vom asigura toată această infrastructură, o să începem să și producem”, a subliniat directorul Arsenal.