FOTO: Premieră la Reșița

Reșițenii pot duce deja deșeurile electrice și electronice la primul centru permanent de colectare a acestora. Deși în oraș mai există două astfel de locații, cea inaugurată pe Strada Albăstrelelor are caracter permanent, astfel că oamenii nu mai trebuie să își facă griji, dacă vor să scape de televizoarele sau frigiderele uzate și vechi.

Asociația română pentru reciclare ROREC și Primaria Reșița desfășoară împreună un proiect prin care vor să creeze o infrastructură de colectare a DEEE-urilor, care să fie accesibilă unui număr cât mai mare de cetățeni. În orașul de pe Bârzava s-a inaugurat cel de-al 14-lea centru permanent de colectare din țară.

”Este o campanie de colectare de la domiciliul cetățenilor și de la sediul agenților economici. Totul s-a încheiat cu un concert Cargo organizat în Parcul Tricolorului”, a spus Florin Glava, reprezentantul local al ROREC.

Nici bine nu s-a deschis centrul, că primii clienți au și apărut pe Strada Albăstrelelor, unde au adus aparatura de care au dorit să scape de multă vreme. „De pe cotidianul online Express de Banat am aflat că se va inaugura centrul și am avut ceva aparatură veche, de care am vrut să scap. Este o inițiativă foarte bună și o apreciez. Mă bucur că ROREC este aproape de reșițeni”, a spus Liviu Negovan (FOTO), primul client al centrului permanent, care, automat, s-a înscris și la tombola pe care societatea a organizat-o.

Tratarea acestui tip de deșeuri, potrivit normelor europene în vigoare înseamnă și protejarea mediului, întrucât DEEE-urile pot conține substanțe periculoase precum mercur, nichel, plumb sau cadmiu, care, netratate corespunzător, pot dăuna mediului și sănătații oricăruia dintre noi.

”Aceste deșeuri sunt de 10 ori mai toxice decât deșeurile menajere. Legizlația ne obliga ca aceste deșeuri să fie colectate selectiv, să ajungă printr-un circuit bine pus la punct la reciclare astfel încât toate substanțele nocive din aceste dispozitive sa fie neutralizate”, avertizează Florin Popa, managerul de proiect.

Protecția mediului este una dintre prioritațile autorităților locale, iar acest centru înlesnește accesul reșițenilor și al celor din zonele limitrofe la un serviciu benefic atât lor, cât și mediului înconjurator.

”Noi oferim teren, susținere, și acum am încercat să îmbrăcăm acel centru extinzând suprafața amenajată cu un loc de joacă și o parcare, un sistem de supraveghere”, a declarat Mihai Stepanescu, primarul Reșiței.

Centrul de colectare situat în zona căminelor oferă și servicii de colectare de la domiciliu pentru persoane fizice și juridice, pentru aparatură voluminoasă. Programul de funcționare este, deocamdată, de trei zile pe săptămână, luni și vineri între orele 10 și 13 și miercuri de la 14 la 17.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157630016236575″]


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/