Reșița reprezintă România

Considerat drumul către angajare, voluntariatul este dezbătut la nivelul Europei Centrale, de Est și de Vest în cadrul unui proiect la care va lua parte, ca reprezentant al României, și Centrul de Voluntariat Reșița. Astfel, de astăzi timp de trei zile, Reșița se alătură altor zece organizații și instituții bazate pe voluntariat din Europa, participante la eveniment.

În perioada 20-23 noiembrie, echipa Centrului de Voluntariat Reșița se află în Groningen, Olanda, locul unde se desfășoară proiectul VAPE, Voluntariat în Centrul, Estul și Vestul Europei – O cărare către angajare. Acolo, voluntarii reșițeni vor descoperi ce presupune voluntariatul în alte țări europene, diferențele față de sistemul de la noi și modul în care este perceput de alte țări acest pas în viața unui tânăr.

Proiectul se întinde pe doi ani de zile și este un parteneriat pentru învățare între cele zece organizații din țări ca Germania, Finlanda, Polonia, Suedia sau Austria. „Întâlnirea de lucru va avea ca tematică cunoaşterea realităţilor legate de voluntariat în diferite ţări din Europa: mentalitate, infrastructură, susţinere, recunoaşterea importanţei voluntariatului, precum şi dimensiunile sale culturale.  De asemenea se va definitiva calendarul de activităţi din cadrul proiectului care include pe parcursul a celor doi ani de desfăşurare 6 seminarii internaţionale, două ateliere binaţionale, șapte buletine informative şi o serie de activităţi organizate la nivel local, inclusiv la Reşiţa”, explică Sorina Nihta, coordonatorul proiectului.

Dacă până acum voluntariatul a fost văzut ca pe o muncă din care singurul câștig este experiența, acest proiect își propune să promoveze voluntariatul astfel încât acesta să fie folosit în propriile organizații pentru a încuraja și sprijini participarea tinerilor în societate, dar mai ales conectarea acestui tip de activitate cu piața muncii.