Complexul studențesc, la standarde europene!

Studenții Universității Eftimie Murgu sunt cu un pas mai aproape de un campus universitar modern. Astăzi s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul Campus Universitar „Complex Eftimie Murgu”, proiect ce presupune renovarea și modernizarea în totalitate a actualului complex.

Proiectul la care visează atât studenții reșițeni, cât și cadrele didactice din cadrul Universității Eftimie Murgu, va deveni în curând realitate. Odată ce contractul de finanțare a fost semnat, proiectul are o perioadă de 30 de luni în care trebuie să fie implementat, astfel că în luna mai vor începe lucrările propriu-zise de modernizare.

Mă bucur foarte mult că semnăm astăzi acest proiect. Noi am derulat numeroase proiecte, însă din punctul de vedere al importanței, cele mai utile sunt cele de dezvoltarea infrastructurii, aflându-ne într-o perioadă în care astfel de fonduri sunt foarte puține. Acum beneficiem de o finanțare care ne va permite să modernizăm și să extindem complexul actual, să-l aducem la standardele necesare”, precizează rectorul universității, prof.univ.dr.ing. Doina Frunzăverde.

Coordonatorul și directorul întregului proiect, conf. univ. dr. Angela Bretcu, a explicat ideea întregului concept. Modernizarea nu presupune doar crearea unui spațiu unde studenții să doarmă și să mănânce, ci mai mult de atât, va deveni un loc unde aceștia să își trăiască studenția. „Un campus universitar înseamnă o zonă unde studentul doarme în cămin și mănâncă la cantină. Noi am încercat, prin acest proiect, să realizăm mai mult decât atât, să construim un cadru în care studentul să desfășoare activități specifice vieții de student”, explică Angela Bretcu.

Astfel, pe lângă extinderea spațiilor de cazare la 120 de camere pentru studenți și 10 apartamente cu o cameră pentru masteranzi și doctoranzi, proiectul presupune și construirea unor săli de lectură, săli de conferință și seminarii și săli în care studenții vor putea urmări filme. De asemenea, în complexul modernizat, tinerii vor avea sală de fitness la mansardă și un club studențesc unde se vor desfășura diferite activități recreative, vor exista jocuri precum șah și remi, dar și masă de tenis.

Necesitatea de modernizare a complexului a pornit în special din dorința de a oferi cele mai bune condiții studenților universității. Astfel, bucuria obținerii finanțării acestui proiect a fost vizibilă atât în rândul reprezentanților universității, cât și în rândul studenților. „Este un proiect frumos, un proiect ai cărui principali beneficiari sunt studenții. Lucrările sunt dedicate tinerilor noștri pentru care trebuie să asigurăm nu doar un nivel de educație ridicat, dar și un nivel calitativ al infrastructurii”, mai adaugă Doina Frunzăverde.

Semnarea contractului de finanțare s-a realizat între beneficiarul proiectului, universitatea, reprezentată de rectorul Doina Frunzăverde, și un organism interimar pentru Regio, Programul Operațional Regional, anume Agenția pentru Dezvoltarea Regională de Vest, prin directorul general, Sorin Maxim.