„Reșița în zece dimensiuni”, cu un singur finanțator! Marian Apostol se bazează pe banii spectatorilor!

po 1000x100px (3)

O manifestare culturală cu tradiție pentru Reșița este susținută mai mult verbal de instituțiile din oraș. Deși mulți își doresc să apară pe afișe și să fie menționați public, prea puțini sunt aceia care și contribuie financiar la organizarea evenimentelor.

Un eveniment obișnuit deja pentru iubitorii de cultură din Reșița este în febra pregătirilor. La fel ca în fiecare toamnă, „Reșița în zece dimensiuni” încearcă, pe de-o parte, să satisfacă nevoile unui public țintă, iar pe de altă parte, să atragă noi spectatori. Mai greu însă cu partea financiară… Deși pe lista Casei de Cultură a Sindicatelor apar mai mulți parteneri, unul singur a înțeles că nimic nu se poate fără bani. Este vorba despre Primăria Municipiului Reșița. În cadrul celei mai recente ședințe de Consiliu Local, s-a aprobat alocarea a 10.000 de lei pentru evenimentul „Reșița în zece dimensiuni”, cel care se va desfășura anul acesta în perioada 10 – 19 octombrie. În plus, administrația publică locală s-a oferit să ajute Casa de Cultură în amenajarea unui salon de expoziții care va fi inaugurat în prima zi a evenimentului și care va purta denumirea „Horațiu Vornica”. Acest salon va funcționa permanent pentru organizarea unor expoziții de pictură și artă fotografică. Lucrările în sala de la etajul întâi vor fi încheiate în câteva zile și presupun un cost de aproximativ 20.000 de lei, după cum afirmă directorul Marian Apostol, însă există voci care spun că merită tot efortul, pentru că va fi cea mai frumoasă sală de acest gen din regiunea de vest a țării.

sala Horatiu Vornica 1

„Dacă aș spune tot, aș fi foarte, foarte malițios. Pe de altă parte, dacă nu aș spune totul, ar însemna ca cei care se implică să se revolte. În Consiliul Local Reșița s-a aprobat alocarea a 10.000 de lei. Aceștia sunt singurii bani care s-au primit. Important e că acest eveniment a intrat în Consiliul Local. În rest, nu există o altă finanțare. Dar categoric este mai bine decât în anii trecuți”, a declarat Marian Apostol.

Având în vedere slaba colaborare financiară, directorul Casei de Cultură își pune toată speranța în banii obținuți de pe urma biletelor și a abonamentelor care pot fi deja achiziționate de la secretariatul instituției. 6 dintre spectacole vor fi cu intrare. Cel mai scump bilet costă 50 de lei, iar cel mai ieftin – 10 lei. De asemenea, există varianta achiziționării de abonamente, al căror cost este de 130 de lei pentru toate evenimentele din program. Acestea se eliberează nominal, dar sunt transmisibile. „Sperăm că vom acoperi toate costurile despre care vorbeam, ele sunt importante, de peste 40.000 de lei, iar fără spectatori este greu să ne descurcăm. Sperăm să se autofinanțeze cea mai mare parte dintre acțiuni. Pe de altă parte, și banii pentru acțiunile culturale la care nu e stabilit un preț de intrare trebuie să îi acoperim. Acesta e motivul pentru care sper să fie 300 de plătitori în sală”, a mai afirmat Marian Apostol.

1000x200 dacus 02

sala Horatiu Vornica 2

Un alt partener al acțiunilor este Radio România Reșița. Deși instituția nu va sprijini financiar evenimentul, angajații săi vor pregăti diverse activități, programate într-una din cele 10 zile ale evenimentului. Este vorba despre o lansare de carte, un microrecital de muzică folk și o scenetă adaptată după cartea „Coana Aglaia”, semnată de Dan Agache. „Am considerat oportun să facem cunoscute reșițenilor și alte calități pe care oamenii care vorbesc de la microfonul radioului regional le au. Ada Botezan scrie poezie, Dorian Ianoș cântă, iar în august, cu ocazia aniversării celor 20 de ani de Radio Reșița, Dan Agache și-a lansat și el o carte de umor, «Coana Aglaia». Am găsit de cuviință că avem cu ce să ieșim în fața publicului reșițean, prin urmare, iată că din parteneri și cei care susțin în calitate de parteneri media evenimentul, vom fi și protagoniști”, a declarat Laura Sgaverdea, managerul Radio România Reșița. Ziua alocată de Casa de Cultură radioului reșițean este miercuri, 12 octombrie.

Laura Sgaverdea Marian Apostol

Programul complet al celor 10 zile îl puteți accesa dând click AICI!

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px