Reșița face tot mai mulți pași spre un oraș smart [VIDEO]

Deși multă lume râdea în urmă cu doi ani atunci când administrația reșițeană anunța că își dorește să realizeze din municipiu un smart city, realitatea dovedește că orașul face pași susținuți în această direcție.

Societatea de Transport Urban este una dintre instituțiile subordonate Primăriei Reșița care face eforturi mari în această direcție, mai ales în condițiile în care un transport inteligent este promovat în toate marile orașe din Europa și din lume. De altfel, transportul în comun poate fi o sursă reală și eficientă de mobilitate numai în condițiile în care cetățeanul se poate baza că autobuzul cu pricina respectă un traseu exact, dar și intervale orare aproape la secundă.

La începutul anului anunțam că Reșița a intrat pe aplicația Moovit și că traseul fiecărui autobuz poate fi cunoscut și aflat la minut, astfel că nu se mai pierde timp prețios în stații și fiecare cetățean poate decide dacă se merită să aștepte autobuzul sau alege altă formă de mobilitate.

Următorul pas făcut de societate a fost să transforme dispeceratul TUR într-unul smart, să doteze autobuzele cu sisteme de localizare și cu camere de supraveghere, astfel încât printr-un program dispeceratul să vadă traseul și locația exactă a fiecărui autobuz, dar, în același timp, și imaginile de pe camerele de supraveghere cu toți călătorii care urcă, putând ști din start dacă sunt persoane care circulă fără bilet sau abonament.

De asemenea, se va realiza o adevărată reformă a sistemului de vânzare a biletelor, toate autobuzele având deja montate validatoare electronice, urmând doar ca TUR să mai stabilească relații comerciale cu diferiți comercianți care să accepte să vândă și bilete pentru transportul în comun. Desigur, există și o variantă de carduri care să funcționeze fie ca portofele electronice, fie ca variante pentru abonamente de diferite tipuri, așa cum au fost stabilite ele prin hotărârea Consiliului Local Reșița.

Cardurile vor fi inscripționate cu datele personale ale deținătorului (nume și cod numeric personal), iar pentru cele care deținătorul alege să le folosească drept portofel electronic, aceștia vor putea valida mai multe călătorii o dată, adică dacă călătorește împreună cu diverși oaspeți, cu un singur card poate valida câte o călătorie pentru fiecare dintre ei. Dacă, însă, folosesc cardul doar pentru abonament, atunci nu vor putea valida mai multe călătorii cu cardul și nici nu-l pot transmite, el putând fi utilizat doar de către titularul înscripționat pe el.

Toate cardurile electronice vor putea fi verificate la validatoarele din autobuz, dar conducerea TUR spunea că se lucrează și la realizarea unei aplicații pe telefon și a unei pagini web unde fiecare deținător de card electronic să își poată verifica în orice moment creditul.

YouTube video