Pasionații de fotografie și nu numai sunt invitați să participe la un nou eveniment derulat sub egida „Expozițiile Reșița 250”, un proiect desfăşurat în perioada mai-octombrie, în municipiul de pe Bârzava.
Marți, 3 august, Biblioteca „Alexander Tietz” din Reșița găzduiește, de la ora 16.00, expoziția de fotografie „Reșița pierdută”, din colecția Ioan Mato (născut la 13 octombrie 1932, Iersig – decedat la 27 iunie 2004, Reșița). Expoziția prezintă fotografii din istoria orașului vechi, parte care a fost demolată ca urmare a extinderii uzinelor reșițene în perioada comunistă.
Așadar, potrivit organizatorilor, vor fi expuse imagini cu edificii de pe străzile Aurel Vlaicu, Paul Iorgovici, Mihai Viteazu, Vasile Alecsandri, Traian Lalescu, care s-au demolat în vederea construirii Blumingului. În fotografii se regăsesc Palatul Scheuchenstein, Școala de Muzică, Casa Pionierilor, Ateneul Tineretului, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cafeneaua Turcu, Policlinica Veche, Magazinul Țăndărică, Librăria Eftimie Murgu, Restaurantul București, Gara Flacăra, precum și renumitul Bufet Cățeaua Leșinată.
Evenimentul expozițional este organizat cu sprijinul fiului fotografului, Jancsi Mato, și al Muzeului Cineastului Amator Reșița, coordonator – Andrei Florin Bălbărău.
Reamintim că proiectul „Expozițiile Reșița 250”, menit să marcheze împlinirea a 250 de ani de industrie reșițeană, este un parteneriat derulat între: Centrul Universitar din Reșița al UBB, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, Revista „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița, Muzeul Cineastului Amator din Reșița și Filiala Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.