Noi reguli privind hrănirea animalelor și a păsărilor pe domeniul public din Reșița

fetita porumbei

Consilierii locali din Reșița au revenit asupra regulamentului privind măsurile necesare pentru buna gospodărire a municipiului. Noile modificări se referă la hrănirea păsărilor și animalelor pe domeniul public.

În cea mai recentă ședință de consiliu local s-a pus în discuție, la inițiativa primarului Ioan Popa, modificarea listei de măsuri pentru buna gospodărire a municipiului. În hotărârea din luna februarie 2020 se specifica faptul că persoanele fizice și juridice au interdicția de a hrăni păsări și animale pe domeniul public „prin aruncarea sub orice formă de resturi alimentare care murdăresc străzi, trotuare, pavaje etc.”. Prin noua decizie luată săptămâna trecută se renunță la sintagma care face refere la murdărirea suprafețelor, cetățenilor fiindu-le interzis „să hrănească păsările și animalele pe domeniul public”.

Primarul Ioan Popa și-a motivat decizia susținând că vechea formă a hotărârii de consiliu local putea fi interpretată eronat. „Exprimarea lasă loc de interpretări (de exemplu s-ar putea înțelege că hrănirea porumbeilor/păsărilor cu cereale, pâine, grăunțe etc. ar fi permisă), așa încât este necesar ca articolul respectiv să fie modificat, să fie clar și concis. Hrănirea animalelor pe domeniul public nu este nici benefică, nici utilă. Pe lângă costurile suplimentare privind curățenia după aceste animale, păsările, în special porumbeii, pot cauza daune semnificative clădirilor; animalele fără stăpân, păsările pot reprezenta un factor de risc pentru sănătatea oamenilor, pot fi focar de infecție și pot transmite o serie de boli periculoase pentru oameni.”, explică edilul-șef la Reșiței.

leader board 728 x 90 px

Potrivit hotărârii din anul 2020, amenzile pentru cei care nu respectă regulile sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei.