Nelu Popa a mers la ADR Vest pentru ca Reșița să fie mai aproape de cel mai mare proiect pe care edilul-șef vrea să-l implementeze cu orice preț: reintroducerea tramvaiului. Aproape 29 de milioane de euro intră în conturile Primăriei pentru reabilitarea și modernizarea transportului public.
Oraşele Timișoara, Arad, Reșița și Deva au la dispoziție 150 de milioane de euro, alocate de Uniunea Europeană prin axa prioritară 4 a Regio-Programului Operațional Regional 2014-2020, primarii celor patru orașe propunându-şi să cheltuiască bani pe reabilitarea transportului public. Astfel, Timișoara are la dispoziție aproape 56 de milioane de euro, Arad – 39 milioane euro, Reșița – 29 milioane euro și Deva – 27 milioane euro.
Cu banii intrați în conturile Reșiței, visul lui Nelu Popa de a reintroduce tramvaiul intră în linie dreaptă.
„Cu siguranță, primarul ca și instituție publică sau ca și persoană poate să dinamizeze sau nu absorbția de fonduri europene. Unele primării se implică, altele se implică mai puțin. Reșița a suferit pentru că în anul 2011 tramvaiele au fost scose din circuit și vrem să punem tramvaie noi în funcțiune. Avem 24 de milioane de euro strict pe această axă de mobilitate urbană și ne propunem să reabilităm și să cumpăram tramvaie. Probabil vom avea nevoie de mai mulți bani”, a precizat Ioan Popa la semnarea.
Suma de 28,89 milioane de euro alocată municipiului Reşiţa este distribuită după cum urmează: 23,47 milioane de euro – pentru obiectivul 4.1, diminuarea ponderii utilizării autoturismului personal prin îmbunătățirea transportului public urban de călători, crearea/modernizarea/extinderea unei rețele de trasee pentru biciclete, crearea/modernizarea unor spaţii pietonale atractive; 2,61 milioane de euro – obiectivul 4.2, reconversia/reutilizarea unor terenuri și suprafețe abandonate din interiorul municipiilor reşedinţă de judeţ şi transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber pentru locuitorii comunității; 1,23 milioane de euro – obiectivul 4.3, rezolvarea problemelor infrastructurale, sociale și economice concentrate în anumite zone defavorizate și marginalizate din interiorul orașelor, prin asigurarea condițiilor de bază infrastructurale și pentru locuire (utilități, accesibilitate, spații publice etc.); 990 de mii de euro – obiectivul 4.4, construcția / reabilitarea / modernizarea / extinderea / dotarea infrastructurii educaţionale pentru educația timpurie antepreșcolară (creșe) și preșcolară (grădinițe); 600 de mii de euro – obiectivul 4.5, construcția / reabilitarea / modernizarea / extinderea / dotarea infrastructurii educaţionale pentru învăţământul profesional şi tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții (licee tehnologice şi şcoli profesionale).
CITEȘTE ȘI: Reşiţa urcă pe locul 3 în topul municipiilor din Regiunea Vest! La finanţări europene cu dedicaţie!