Reşiţa chiar se deschide investitorilor străini!

Demersul Primăriei Reşiţa este promiţător. Zeci de investitori vor ajunge aici pentru a evalua potenţialul zonei şi eventuale investiţii în municipiu sau în regiune. Totul este coordonat de o timişoreancă îndrăgostită de Reşiţa din copilărie.

Lina Constantinovici are o experienta de peste 20 de ani în inovare, sustenabilitate şi leadership. De curând, Lina a înfiinţat Inovation 4.4, un proiect care va revoluţiona conceptul de dezvoltare sustenabilă. Ea este şi cea care a organizat această primă vizită a unor investitori americani la Reşiţa, dar spune că vor mai urma şi altele asemenea.

„Open comunities for smart and innovative bussines” a reuşit să aducă în România, la această primă discuţie, compania milionarului Rob Logan, Zoetic, alături de milionar fiind prezent la Reşiţa şi partenerul acestuia, Avery Hong, cel care se ocupă de dezvoltarea companiei, dar şi Anton Golub de la Lykke, o companie care are în portofoliu sute de investitori interesaţi să-şi diversifice capitalul şi investiţiile.

„Eu am două mătuşi la Reşiţa şi cunosc foarte bine oraşul, pentru că mi-am petrecut mai multe vacanţe de iarnă aici şi am fost mereu fascinată de potenţialul oraşului”, explică Lina Constantinovici alegerea făcută de Innovation 4.4 de a organiza evenimentele aici atât acum, cât şi pe viitor. Chiar dacă se dorea să ajungă şi Tesla în zonă, Lina este optimistă şi spune că nu e timpul pierdut, că mai sunt foarte mulţi investitori, „de pildă nişte milionari finlandezi” care vor ajunge şi ei la Reşiţa, căci asemenea delegaţii se vor organiza regulat de Innovation 4.4. „Este posibil ca următoarea vizită să fie organizată chiar în toamna acestui an, cu o altă echipă de investitori interesaţi de extinderea portofoliului lor”, mai spune Constantinovici.

La rândul său, milionarul Rob Logan de la Zoetic s-a arătat extrem de încântat de zonă şi potenţial, anunţând că, cel mai probabil, la finele lunii mai va reveni aici. De altfel, cu toţii s-au arătat încântaţi de potenţialul zonei şi de parteneri serioşi, cum ar fi CEZ sau UCM Reşiţa, dar au subliniat că a fost doar prima vizită şi că ar fi mult prea devreme să anunţe fapte sau investiţii clare după această rundă inaugurală de discuţii şi tatonări.

Iniţiatorul întâlnirii cu potenţialii investitori străini, primarul Reşiţei, Nelu Popa, a sintetizat cele întâmplate în aceste zile la Văliug şi Reşiţa. „Am avut o întâlnire extrem de concentrată. A participat la întâlnire și Freundenberg, o companie germană care are undeva la 48.000 de angajați în lume, opt miliarde de euro cifră de afaceri anuală, peste 500 de filiale, dintre care două în România. Am mai avut un cluster, aCar, care este coordonat de Universitatea Tehnică din Munchen. Ei lucrează cu Bosch, Siemens și Drexlmaier la un concept de mașină electrică. Au un prototip deja funcțional și caută o locație și parteneri cu care să facă produse de serie în Europa de Est și cu care vom merge, cu siguranță, mai departe. Eu văd o foarte bună oportunitate aici pentru oraș. Ca în loc să așteptăm să vină companii și să ne scoată din situația în care suntem, poate chiar să intrăm într-o colaborare și să căutăm să ne finanțăm astfel încât să facem împreună cu acest cluster, să producem la Reșița mașini electrice.

În ceea ce privește Zoetic, am identificat două potențiale acțiuni ulterioare, care pot să fie pozitive pentru Reșița. Am vizitat Uzina Constructoare de Mașini (UCM) din Reșița și există posibilitatea ca împreună cu acea companie germană cu care dânșii au dat drumul la prototipurile de turbine hidrocinetice, acestea să fie executate la UCM. Pentru că, dacă piața este în expansiunea pe care dânșii o estimează, cu siguranță vor avea nevoie de capacități de producție. A apărut şi idee de a implementa flotoare de turbine chiar și pe Dunăre, la Porțile de Fier și pe alți afluenți sau pe alte bazine hidrografice din România”, a declarat primarul Nelu Popa.

La întâlnirea cu antreprenorii și investitorii străini, care a durat trei zile, au participat și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, dar și președinți și vicepreședinți de consilii județene din vestul țării.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/