Reșița, pe harta unei călătorii în jurul lumii! Adam Adeck, turistul îndrăgostit de România!

casinoherculane by sungarden

Are 24 de ani, o chitară și o dorință nebună de a cunoaște locuri și oameni noi. Adam Adeck a ales să treacă Reșița pe harta călătoriei sale în jurul lumii și spune deschis că s-ar întoarce oricând cu drag în România.

Adam Adeck, tânărul pe care reșițenii l-au putut vedea zilele acestea cântând la chitară pe stradă, este originar din Cehia. Are un plan pentru care toți din jurul lui l-au numit nebun: să călătorească în jurul lumii făcând autostopul și supraviețuind din banii pe care oamenii aleg să i-i dea, în timp ce el cântă la chitară. Vrea să viziteze cât mai multe orașe, să cunoască oameni și culturi noi și nu se gândește niciun moment că nu va reuși să-și ducă planul la bun sfârșit.

Aventura lui Adam a început în urmă cu câțiva ani, atunci când studia la un liceu aflat la 100 de km distanță de domiciliul său. I s-a părut că ar putea scurta drumul dacă ar face autostopul, și nu ar merge cu trenul, așa cum făceau colegii lui. Treptat, a ales aceeași variantă pentru a vizita localități mai îndepărtate din Cehia, ceea ce i-a dat încredere că poate mai mult. Așa se face că, la începutul anului, s-a decis să pornească în aventura vieții lui. Până acum, a văzut Cehia, Polonia, Ucraina, Moldova, Bulgaria și România, cea mai recentă destinație fiind Reșița.

„Dintre toate țările pe care le-am vizitat până acum, România îmi place cel mai mult. Oamenii sunt deschiși, foarte calzi, mă ajută, deși nu mă cunosc. Chiar aici, în Reșița, am intrat într-un magazin să îmi cumpăr o sticlă de apă, iar atunci când am vrut să plătesc, paznicul mi-a spus că plătește el. Asta după ce m-a ascultat cântând în fața magazinului și după ce mi-a și lăsat câțiva lei”, povestește Adam într-un interviu pentru Express de Banat. „Alți oameni îmi dau mâncare sau chiar haine, gândindu-se că am nevoie de ele. Și e adevărat, pentru că cei mai mulți bani pe care îi câștig îi dau pe mâncare”.

Totuși, nu a avut doar experiențe plăcute. În comuna Oancea din județul Galați, un om care s-a oferit să îl găzduiască peste noapte i-a furat telefonul. Norocul lui a stat într-un polițist care, din fericire, vorbea și engleză, astfel că Adam a reușit, în cele din urmă, să își recupereze telefonul. Alți români, care nu cunosc limba engleză și nu pot vorbi cu el, aleg să glumească pe seama lui, însă cazurile sunt rare, spune Adam. „Mi s-a întâmplat, dar eu nu mă supăr. Sunt liniștit de felul meu și îmi place să înțeleg oamenii. Fiecare dintre noi are un motiv pentru care se comportă într-un anumit fel”.

A intrat în România prin Suceava, dar a vizitat deja mai multe orașe, printre care București, Constanța, Galați, Brăila, stațiunea Vama Veche, Giurgiu, Alexandria, Craiova, Caracal, Pitești, Brașov, Timișoara. Și-a planificat să stea aici doar câteva zile, însă vizita în România i s-a prelungit deja la o lună, pentru că nu se aștepta ca oamenii să fie atât de interesanți și nici să cunoască limba engleză. Nu i-a plăcut însă deloc în capitală din cauza agitației, a gălăgiei, pentru că preferă natura și liniștea. „Îmi place totul aici, la voi. Istoria, arhitectura, oamenii. Am observat că țara asta se străduiește să o ducă mai bine, să își îmbunătățească aspectul clădirilor, să se modernizeze”, consideră Adam.

Unde doarme? Își caută cazare pe site-urile specializate (pensiuni, hoteluri, moteluri), uneori oamenii care îl ascultă cântând se oferă să îl găzduiască, iar alteori recurge la ceva cu totul nebunesc: doarme în natură, departe de ochii localnicilor. „Și la Reșița, în prima zi am dormit undeva, pe un deal, până am găsit cazare. Nu mi-e frică și nici frig, nu am răcit niciodată de când mi-am început călătoria, deși am cântat chiar și la -16 grade Celsius”, spune Adam.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Și-a început expediția în iarnă tocmai pentru a se pregăti să înfrunte frigul din Siberia, acolo unde vrea neapărat să ajungă. Și-a stabilit ca viitoare destinație Austria ca să obțină vizele necesare pentru Iran, Kazahstan, Uzbekistan, Rusia, Siberia, Alaska. Vrea să traverseze oceanul și să ajungă în SUA cu vaporul sau avionul. Însă este convins că nu va sta nicăieri la fel de mult ca în România, pentru că nu se așteaptă ca oamenii să fie atât de deschiși. Nu s-a gândit deocamdată la țări din Asia și Africa, ci și-a ales zone în care să poată vorbi fie în engleză, fie în rusește, o altă limbă pe care o stăpânește destul de bine.

Cum își alege următoarea destinație? În fiecare țară sunt câteva orașe cunoscute, însă Adam preferă să nu se axeze doar pe acestea. Crede că doar așa poate cunoaște mai bine oamenii și modul lor de viață. Nu și-a făcut un scop din a vizita obiective turistice despre care vorbește toată lumea.

De ce călătorește singur? A fost una dintre întrebările la care răspunsul a fost cel puțin ciudat, mai ales din partea unui tânăr. Este convins că, în anumite momente, i-ar fi fost mai ușor dacă era însoțit, însă preferă să fie singur, pentru că, spune el, numai așa poate să se concentreze pe ceea ce îl înconjoară și pe oameni. Dacă ar avea un prieten lângă el, cel mai probabil i-ar distrage atenția.

Apartamentul în care locuiește în Cehia este dat în chirie, așa că acasă nu-l așteaptă nimeni. Nu are o prietenă, însă nu exclude posibilitatea să se întoarcă acasă cu sufletul pereche. Nu se declară adept al aventurilor amoroase, nu vrea să-și complice călătoria cu așa ceva, însă nu va spune „nu” dacă va simți că și-a găsit jumătatea.

Adam Adeck are și un sfat pentru cei care vor să îi urmeze exemplul și să facă o nebunie de acest gen: să înceapă totul treptat, așa cum a făcut-o și el.

Tânărul va pleca săptămâna aceasta la Caransebeș, după care își plănuiește să viziteze Drobeta Turnu Severin, iar mai apoi, să își continue periplul prin lume. La finalul călătoriei, vrea să își deschidă un blog pe care să povestească întreaga aventură și să posteze imagini cu locurile pe care le-a vizitat. Promite că Reșița va fi printre ele!

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/