253 de ani de istorie la Reșița! Primarul Ioan Popa a marcat momentul și a subliniat procesul prin care municipiul a trecut de la centru industrial la oraș verde.
Istoria Reșiței trece atât prin vremuri bune cât și momente de cumpănă, decădere și, în prezent, transformare. În cei 253 de ani de flacără aprinsă, orașul și cetățenii lui au trecut prin episoade de construire, clădire a comunității multietnice, războaie mondiale, destrămarea unui imperiu și crearea unui pol industrial recunoscut la nivel național. Apoi, odată cu revoluția din ’89 și perioada de tranziție, Reșița a suferit o transformare care a scos industria din centrul atenției și a forțat-o să se reinventeze.
„La mulți ani Reșiței puternice! 3 iulie 1771 a fost ziua în care orașul nostru și-a început parcursul istoric pentru a deveni emblema industriei naționale. Astăzi, când sărbătorim 253 de ani de la aprinderea furnalelor Josephus și Franzikus, avem certitudinea că orașul nostru se află pe drumul cel bun. După o perioadă lungă de decădere, parcă fără de speranță, ne regăsim astăzi într-un avânt continuu de a recupera decalajele rezultate în urma dezindustrializării care a afectat grav orașul nostru. Este complicat, însă munca noastră produce rezultate concrete!”, transmite primarul Popa.
Barometrul City Index, dezvoltat de Institutul pentru Orașe Vizionare, analizează evoluția a 41 de municipii reședință de județ. Reșița este singurul care a obținut locul I pe indicatorii barometrului, având în vedere populația de sub 200,000 de cetățeni. Ne putem mândri cu locul I la fonduri europene atrase/locuitor în ultimii cinci ani, cea mai bună calitate a aerului, cea mai mare amprentă verde și locul 10 în topul general al orașelor cu cea mai bună calitate a locului.