În contextul în care mai multe țări occidentale au început să aplice cu succes modelul returnării voluntare a ambalajelor, reprezentanții USR Caraș-Severin doresc să aplice un astfel de model și în țara noastră, fapt care ar reduce efectele negative asupra mediului înconjurător.
Referitor la cum ar putea fi implementat un astfel de proiect, USR-iștii au plecat de la faptul că, în prezent, România se confruntă cu o mare problemă și anume: cantități uriașe de gunoaie aruncate în spaţii publice, care apoi ajung să polueze apele și pădurile. Situația pare cu atât mai gravă, cu cât aproape jumătate din deşeurile municipale abandonate sunt ambalaje de băuturi din plastic, sticlă şi metal, adică materiale reciclabile.
„Propunem un sistem de «garanție-returnare», adică returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar. Pe scurt: lăsăm garanție când cumpărăm ceva de la magazin, apoi ducem ambalajele înapoi și ne recuperăm garanția. Un parteneriat real și reciproc, avantajos între stat și oameni. Acesta va funcționa separat față de sistemele actuale de valorificare a deşeurilor de ambalaje. Obiectivul major este creșterea accelerată a gradului de reciclare pentru anumite materiale, strânse chiar de la consumatorii finali”.
Pentru ca un astfel de proiect să poată cunoaște materializarea, cel mai important lucru îl reprezintă implicarea populației, România având astfel oportunitatea să atingă cotele de recuperare la care s-a angajat în calitate de stat membru UE.
„Acest sistem de strângere de ambalaje cu implicarea populației este o soluție realistă pentru reducerea poluării cu deșeuri abandonate, precum și o șansă reală ca România să-și atingă, în cele din urmă, cotele de recuperare la care s-a angajat ca stat membru UE”, au mai subliniat reprezentanții Uniunii Salvați România.
(E).