Reprezentanții Horeca, revoltați după închiderea localurilor în interior la Timișoara! Cer să funcționeze cu certificatul verde

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Este revoltă în rândul reprezentanților Horeca, după ce autoritățile au decis ca la Timișoara să se închidă din nou, începând de astăzi, localurile la interior. Astfel, Federația Patronală a Industriei Ospitalității a redactat o scrisoare deschis prin care se cere ca localurile să poată funcționa cu certificatul verde digital.

Timișoara este primul oraș mare din România în care, începând de astăzi, se închid sălile de sport, cinematografele, precum și restaurantele și cafenelele, la interior, cu scopul prevenirii infectării cu noul coronavirus. În aceste condiții, Federația Patronală a Industriei Ospitalității, condusă de Corina Macri, din Timișoara, a redactat o scrisoare deschisă prin care antreprenorii din industria ospitalității trag un semnal de alarmă asupra ultimelor decizii luate. De asemenea, se solicită ca localurile să poată funcționa în baza certificatului verde digital.

Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra acestor decizii impredictibile, iraționale și distrugătoare asupra economiilor locale, prin blocarea activității economice de la o zi la alta. Din vară suntem pregătiți continuu că va veni valul 4 și va fi dezastru! În regulă, va veni și valul 5 (în Spania există deja), dar noi pendulăm sub aceeași rată de incidență, fără nicio legătură cu industria ospitalității. Dacă am rezistat un an și jumătate să fim evaluați printr-un mijloc de măsură strâmb, dacă s-a dovedit că nu din cauza acestui sector de activitate se răspândește virusul, cerem cu insistență acum să fim repuși în drepturi și să avem libertatea de a funcționa cu certificatul verde digital. De aceea am făcut toate aceste eforturi, de aceea am susținut campania de vaccinare, de aceea am fost parteneri alături de autorități în găsirea unor măsuri echilibrate de trecere prin pandemie, cu încrederea că va veni acel moment când vom funcționa, chiar și cu restricții, dar vom continua activitatea și nu vom mai opri economia! Ne-am bazat pe promisiunea guvernanților, însă am fost amăgiți și am ajuns azi aici, în acest val 4, 27.09.2021, când s-a decis închiderea primului mare oraș din România, ca de obicei, Timișoara. Ce veți face, mâine veți închide Clujul, poimâine Bucureștiul și după aceea toată țara???”, au semnalat antreprenorii din industria ospitalității.

Federația Patronală a Industriei Ospitalității susține că autoritățile au greșit la începutul verii, când au relaxat brusc economia, fără control, iar populația nu a mai respectat măsurile de protecție.

Cei care s-au vaccinat s-au întrebat de ce au făcut-o dacă nu li s-a respectat acest drept fundamental la protecție și sunt tratați la fel ca ceilalți, iar cei care nu au dorit să facă acest gest, au crezut că e o glumă această formă de protecție și, ca atare, nu mai este nevoie de nicio regulă de siguranță. Domnilor, luați atitudine și aveți coloană vertebrală! Nu se poate să continuăm în același haos și nesiguranță! Nu putem să plătim continuu incertitudinea și lipsa de decizie transparentă, legat de activitatea economică din fiecare comunitate a țării. Nu este suficient că suntem sufocați de facturile exponențial crescute la utilități ( energie, gaze, apă, gunoi), nu este suficient că nu am primit nicio măsură de compensare pentru închiderea activității din industria ospitalității, totul este la nivel de promisiune, în hârtii și declarații, dar în realitate, cei care am supraviețuit în această junglă financiară, suntem acum puși la colț și sancționați din nou. Probabil că dacă rezistăm de un an și jumătate, vom mai rezista o iarnă, așa credeți? V-ați propus să ne dați două sezoane de activitate, vară și carantină? Nu am învățat nimic din ultimele trei valuri pandemice??? Nu, stimați guvernanți nu este așa, nu mai avem timp, nu mai avem răbdare, nu mai avem resurse și ceea ce e mai grav, nu mai avem motive să mai rezistăm. Rugăm pentru ultima oară statul să își facă datoria așa cum trebuie și să găsească soluții pentru a ne scoate din impasul în care am fost aduși fără voia noastră”, se arată în scrisoarea deschisă.

Federația Patronală a Industriei Ospitalității vine și cu câteva solicitări. Astfel, antreprenorii doresc ca industria ospitalității să nu mai fie supusă ratei de incidență, așa cum guvernanții au promis încă din primăvara anului trecut. De asemenea, se dorește desfășurarea activității pe baza certificatului verde digital, atât din partea clienților, cât și a angajaților din industrie, precum și la renunțarea la restricțiile de 30, 50% din suprafața ocupată, considerate ca fiind măsuri fără niciun argument științific.

Ne cereți să ne plătim impozitele și taxele la bugetul statului și bugetul local, ne cereți să ne achităm creditele, ne cereți să ne păstrăm angajații, ne cerem să susținem comunitatea locală, dar ne amenințați de la o zi la alta, omorându-ne încet, dar sigur activitatea și munca noastră. Practic muncim din mai până în septembrie, dar suntem contribuabili ai statului român 365 /365 zile pe an. Nu se poate așa ceva!!! Tot ceea ce am reușit să restabilim în relația cu oaspeții noștri și am reușit să redăm încrederea în acest sector, ați distrus acum în aceste săptămâni de bâlbâieli, decizii schimbate de la o oră la alta, spaimă și îngrijorare. După atâta experiențe cu această pandemie, folosim aceleași legi și ordonanțe ca la începutul pandemiei??? Așteptăm urgent să schimbați modul de aplicare a cestor restricții, să învățăm să trăim și cu valul 4 și cu valul 5 și cu ceea ce va urma. În speranța că veți reuși în ceasul al 12 lea să găsiți un echilibru între virus-sănătate- economie-comunitate, ne bazăm puterea dumneavoastră de decizie și asumare a viitorului acestei țări”, au mai transmis antreprenorii din industria ospitalității.