Ministerul Sănătății a anunțat săptămâna trecută că terapia cu oxigen nu este inclusă în protocolul de tratament post-COVID-19 pentru că nu există încă suficiente studii în acest sens. În apărarea sa, Clinica Nera a distribuit mai multe articole care arată că tratamentul cu oxigen aplicat unor pacienți infectați cu coronavirus, o parte dintre ei fiind în stare gravă, a avut rezultate foarte bune.
După lovitura de imagine suferită de Clinica Nera în urma scandalului izbucnit la începutul lunii, odată cu moartea artistului Petrică Mîțu Stoian, săptămâna trecută a venit și comunicatul oficial al Ministerului Sănătății care arăta că terapia hiperbară nu este inclusă în protocolul de tratament post-COVID pentru că nu există studii aprofundate care să susțină eficiența acestui tratament.
Cu toate acestea, reprezentanții Clinicii Nera se apără și îi asigură încă o dată pe români (și nu numai) că terapia cu oxigen sub presiune este foarte bună. Chiar dacă nu este aprobată oficial! „Zvonurile nefondate științific susțin că terapia hiperbară nu ajută în recuperarea post-Covid. Oare așa o fi? Haideți să vedem ce se întâmplă în SUA, acolo unde această terapie este folosită de ani de zile și cu rezultate extraordinare.”, se arată pe pagina instituției din Slatina Nera, alături de un link care duce spre un clip publicitar pentru o clinică din Glendale, SUA, postat în 12 octombrie anul curent și având circa 400 de vizualizări – https://youtu.be/0Wr3NP9CYPo.
Un alt link distribuit tot din Statele Unite, mai precis o știre de televiziune din luna august 2020 care a strâns aproape 800 de vizualizări până acum, este însoțit pe pagina Clinicii Nera de mesajul: „«HBOT a ajutat zeci de pacienți infectați cu Covid-19 să evite intubarea.» Dar nu luați de bună ceea ce susținem noi. Verificați ce se întâmplă în clinicile americane.” În acest link este vorba într-adevăr despre pacienți bolnavi de COVID-19, majoritatea cu forme grave, internați în spital (așadar nu post-COVID). Este prezentat și un experiment în cadrul căruia, din 60 de pacienți care nu au primit tratament cu oxigen sub presiune, jumătate au avut nevoie de ventilare, iar 13 au murit. Pe de altă parte, din 20 de pacienți supuși terapiei în camera hiperbară, doi au mai avut nevoie ulterior de ventilare. Cei doi au și murit. În aceeași știre se spune că „un studiu în adevăratul sens al cuvântului durează și costă extrem de mult”. În plus, se atrage atenția că „simplul act de a transporta un pacient care este tratat cu oxigen în spital și a-l duce la terapie hiperbară, dacă acest lucru nu se face în siguranță, l-ar putea ucide”.
Culmea este că, în aceeași știre, este menționată și poziția oficialilor guvernamentali, extrem de asemănătoare cu ce a transmis Ministerul Sănătății în România: „Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) rămâne sceptică cu privire la eficacitatea HBOT pentru tratarea oricăror alte afecțiuni decât cele 14 acceptate deja. Pe site-ul său, FDA chiar oferă un avertisment puternic împotriva utilizării HBOT pentru o varietate de boli care sunt considerate «în afara protocolului». Oamenii de știință guvernamentali menționează lipsa unor studii riguroase drept motiv pentru respingerea lor împotriva utilizării HBOT.”
Un al treilea link folosit de Clinica Nera este un articol publicat de European Journal of Medical Research în 19 august 2021. Reprezentanții clinicii au ales să scoată în evidență următorul pasaj: „Testele au demonstrat că cei mai mulți dintre pacienți s-au recuperat după ce au primit terapia HBOT și saturația de oxigen la nivelul sângelui a crescut după mai multe ședințe de HBOT. HBOT se prezintă ca o metodă sigură și eficientă pentru pacienții cu Covid-19.” De fapt, traducerea exactă a ultimei propoziții este: „Una peste alta, HBOT pare să fie o metodă sigură și eficientă de oxigenare în cazul pacienților cu COVID-19.” Cei de la Clinica Nera s-au oprit aici, deși continuarea articolului spune: „Totuși, există puține cunoștințe și dovezi referitoare la efectele și mecanismul HBOT în tratamentul COVID-19, iar evaluările ulterioare necesită studii extinse.”
La final, articolul aduce în atenție aceeași concluzie: „Există cunoștințe și dovezi limitate cu privire la efectele HBOT în contextul COVID-19 și sunt recomandate studii suplimentare bine concepute, pe eșantioane mai mari, pentru a evalua cu atenție rezultatele acestei modalități de tratament și pentru a le compara cu alte metode de oxigenare.”
Sursă foto principal: Clinica Nera
ANUNȚ PUBLIC PRIVIND DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE SC AH WENDEL CONSULTING SRL titular al proiectului „Reabilitare și modificare existentă pentru transformare în unitate de cazare turistică cu 5 camere”,...
O sportivă din Timișoara este a doua cea mai frumoasă și valoroasă dintre culturistele lumii
Obiective sănătoase pentru 2025: Cum să depășești entuziasmul de început și să rămâi constant
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281