Reorganizare! Primăria Lugoj înființează Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Local

Această direcție va reuni toate activitățile care sunt legate de cultura și de patrimoniul din oraș, la care se vor adăuga și altele precum relațiile cu orașele înfrățite din Europa.

Primarul Claudiu Buciu și-a anunțat intenția de a modifica organigrama Primăriei pentru o Direcție pentru Cultură și Patrimoniu local.

„Vor fi cuprinse în această structură Biblioteca Municipală, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, Cinema Bela Lugosi și alte structuri, care se vor ocupa de turism la nivel local, de organizare de evenimente la nivel local, precum și de gestionare a activității Corului Vidu, a trupelor de amatori ale teatrului și ansamblului folcloric. Altă componentă se referă la gestionarea spațiilor expoziționale, precum galeria de artă sau Casa Bredicenilor. O altă activitate va reveni unei persoane special desemnate, de organizare a unui comitet lărgit de personalități, cercetători sau oameni care pur și simplu vor să se implice în colectarea de date pentru realizarea unei monografii cât mai complete a Lugojului. De asemenea, va fi desemnată o persoană care se va ocupa de relația cu orașele înfrățite.”, a declarat presei primarul Claudiu Buciu.

Ca o privire de ansamblu, edilul-șef spune că Direcția va îngloba parțial personalul deja existent și vor fi angajați suplimentar oameni pe locurile vacante, care să se ocupe de aceste activități.

Fără Casă de Cultură

Primarul Claudiu Buciu a reconfirmat intenția noii administrații de desființare a Casei de Cultură a Municipiului, ca instituție. „Casa de Cultură a Municipiului se va desființa prin hotărâre de Consiliu, iar angajații vor rămâne în șomaj, dacă au drept de șomaj în situațiile acestea”.

În schimb, primarul dorește ca Școala de Arte să își continue activitatea: „Vom vedea, de asemenea, în ce formă va continua activitatea Școlii de Arte, pentru că aceste instituții pot funcționa doar sub Consiliile Județene. Până acum la noi a funcționat în afara unui cadru legal, dar vrem să păstrăm aceste forme de educație non formală”.

Lugojenii nu erau plătiți

În legătură cu „desființarea” corului bicentenar care poartă numele lui Ion Vidu, primarul a negat o astfel de intenție: „Circulă zvonuri lansate de cei care încasau bani, iar acum sunt necăjiți că nu încasează și nu vor mai încasa în viitor. Eu am expus foarte clar lucrurile. Eu vreau un Cor Vidu care să fie cu adevărat al Lugojului și al lugojenilor. Înțeleg plusul de valoare pe care l-au adus coriștii din Timișoara, dar până la urmă suntem ce suntem și putem deveni mai buni, dar asta cu lugojeni. Știm cu toții că repetițiile nu se făceau mai deloc, se făceau doar în preajma evenimentelor (n.r. – 20 decembrie și de Paști) sau cu o zi înainte, iar pentru asta doar unii de la cor încasau bani. E vorba de foarte mulți bani, de zeci de mii de lei, pentru trei întâlniri pe an. Cu regularitate, din cor erau plătite șase persoane. Nu contest calitățile lor profesionale, dar mi s-a părut total indecent ca o parte să fie plătiți, iar alții nu. Ca să vă spun mai exact, lugojenii nu erau plătiți! Cei care și-au pierdut veniturile, normal că sunt supărați. Eu nu reprezint interesele lor, ci interesele publice, cu accent pe cum ne educăm copiii și tinerii, cum îi pregătim pentru viitor”.

Prin comparație, Claudiu Buciu spune că la teatru nu s-a găsit niciun exces financiar, dar dorește ca activitatea acestuia să fie îndreptată cu precădere pentru copii și tineret. Înființarea Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Local va fi supusă aprobării Consiliului Local cel mai probabil în ședința ordinară din luna aprilie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/