Reorganizare în învățământ! Mai multe școli și grădinițe din Lugoj fuzionează prin absorbție

Proiectul de hotărâre privind aprobarea rețelei unităților școlare de învățământ preuniversitar din municipiul Lugoj pentru anul școlar 2022-2023 a fost aprobat de consilierii locali. Decizia presupune, la primul punct, fuziunea prin absorbție a Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lugoj de către Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu” din Lugoj.

Motivația din proiect pornește de la faptul că „în prezent, Școala Gimnazială nr. 1 de pe str. Bocșei nr. 11 este unitate arondată Școlii Anișoara Odeanu (nr. 6). Întrucât efectivul de elevi este în număr redus, de 65 de elevi în anul școlar 2020-2021, în vederea obținerii de rezultate școlare mai bune apreciem că elevii pot fi transferați unitatea cu personalitate juridică”. Unitatea de învățământ rezultată în urma fuziunii va fi Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu”, situată pe strada Bucegi.

Prin fuziunea Școlii Nr. 1 cu Școala „Anișoara Odeanu”, imobilul de pe strada Bocșei va putea fi amenajat în vederea asigurării condițiilor optime de învățământ. Astfel, parterul va avea destinația de creșă, iar la etaj va fi sediul Grădiniței PP1, fuzionată cu PN 6. Inițiatorii spun că „reorganizarea va fi benefică dezvoltării cartierului defavorizat Herendești – Bocșei, obiectiv inclus în strategia de dezvoltare a municipiului Lugoj”.

Alt punct din proiect de hotărâre privește fuziunea prin absorbție a Grădiniței cu Program Normal Nr. 6, de către Grădinița PP Nr. 1 și mutarea sediului acestei unități pe strada Bocșei, la nr. 11. În prezent, Grădinița PN 6 funcționează cu o grupă de preșcolari la Școala 1, cu intrare separată.

Mai este prevăzută fuziunea prin absorbție a Grădiniței PN 7 de către Grădinița nr 1 cu program normal și mutarea sediului pe strada Episcop dr. Ion Bălan, la nr. 17. Grădinița 1 funcționează în prezent cu 2 grupe pe strada Caransebeșului nr 1 și este arondată Școlii generale nr. 3. Grădinița PN 7 funcționează cu o grupă de preșcolari în imobilul de pe strada Episcop dr. Bălan. Reorganizarea se propune având în vedere distanța de aproximativ 400 de metri între cele două unități de învățământ. Unitatea rezultată va fi Grădinița PN 1 Lugoj.

O decizie importantă privește fuziunea prin absorbție a Școlii Gimnaziale nr. 4 de către Școala Gimnazială nr. 3. Raportul preliminar spune că, prin fuziune, se va putea adecva volumul de resurse umane financiare și materiale, asigurându-se o utilizare eficientă a acestora. Unitatea de învățământ rezultată va fi Școala nr. 3 cu sediul pe strada 20 decembrie 1989, nr. 2.

Școala 3, preferată datorită vechimii și tradiției

Consiliera Gerlinde Opriș (PSD) l-a întrebat pe primar, în calitate de inițiator, care este oportunitatea desființării personalității juridice la școala generală nr. 4?

„Oportunitatea privește întreg sistemul de învățământ: numărul de copii scade, iar managementul va fi comun cu cel al școlii 3, pentru că este total ineficient să ai un manager la 300 de copii”, a răspuns Claudiu Buciu.

Gerlinde Opriș a revenit: „Tocmai de aceea vă întrebam, pentru că știu că la Școala Generală Nr. 3 erau mai puțini copii decât la 4. De ce nu ați luat în considerare să rămână generală 4 cu personalitate juridică?” Primarul a replicat că „atunci când am propus asta, nu ați fost de acord și ați spus că este cea mai veche școală din Lugoj, de aceea, doamnă”.

Într-adevăr, Școala nr. 3 are o istorie de peste 250 de ani. Ridicată între anii 1759 – 1768, aici a funcționat prima școală confesională ortodoxă românească. Instituţia a început să funcţioneze în anul 1759, într-o anexă a Bisericii Ortodoxe ridicată de comunitatea românească din oraş. Între anii 1768-1769, obercneazul Gavril Gurean a construit pe cheltuiala sa o clădire aparte, în care şcoala confesională şi-a deschis cursurile în anul 1770. Școala gimnazială Nr. 3 din Lugoj a aniversat 250 de ani de atestare documentară în data de 6 decembrie 2019.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/