Renumitul cardiolog Francesco Cosentino, Doctor Honoris Causa al UMF Timișoara

3
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Universitatea de Medicină din Timișoara a acordat, în cadrul Zilelor Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, ediția 2022, cea mai înaltă distincție academică a unei universități, titlul de Doctor Honoris Causa, doctorului Francesco Cosentino, profesor de Cardiologie la Institutul Karolinska și la Karolinska University Hospital din Stockholm (Suedia).

Vicepreședinte al Societății Europene de Cardiologie și coordonator al Ghidului European de Diabet și Boală  Cardiovasculară (2019), profesorul Francesco Cosentino este una dintre cele mai importante personalități actuale din cardiologia mondială. Propunerea de acordare a titlului onorific a venit din partea Facultății de Medicină, ca urmare a contribuției pe care profesorul a adus-o medicinei, în domeniul său de activitate, „pentru contribuțiile sale deosebite la progresul medicinei în general, al diabetologiei și al cardiologiei în special, care, de altfel, se răsfrâng în beneficii aduse umanității, ce au, fără doar și poate, un impact la nivel global”.

„Întărirea și dezvoltarea colaborării între comunitatea noastră academică și lideri mondiali din medicină, cercetare, dar si personalități de la nivel social, reprezintă direcții strategice ale mandatului pe care comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara mi l-a încredințat în calitate de rector. Doresc ca personalitățile cărora le acordăm titlul de Doctor Honoris Causa să reprezinte modele de urmat pentru studenții noștri. Studenții de astăzi sunt viitorul de mâine al medicinei și ne dorim ca aceștia să fie bine pregătiți și să găsească în rândurile comunității academice modele demne de urmat pentru ca, la rândul lor, să construiască mai departe o lume la care să își aducă aportul în sprijinul sănătății.”, a declarat Octavian Crețu, rectorul UMF.

6

Muzeul TM

Profesorul Cosentino a adus o radicală schimbare de paradigmă în aspectul istoric considerat a fi unul dintre cele mai conservatoare ale îngrijirii tratamentului diabetului zaharat: terapia farmacologică de prima intenție.

Ghidul coordonat de profesor este primul care, în ultimii 20 de ani, oferă perspectiva utilizării ca primă intenție terapeutică și a altor terapii în afară de metformin, terapii despre care se cunoaște în momentul acesta că, pe lângă impactul benefic asupra tratamentului diabetului, reușesc să prelungească viața pacientului și să îi reducă în mod considerabil riscul de a dezvolta afecțiuni cu un impact major asupra stării de sănătate, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă sau boala cronică de rinichi, a explicat Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină.

Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa a fost organizată în colaborare cu Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/