Renaşte Moldominul? Predicțiile lui Matei Lupu şi resentimentele lui Adrian Torma

La 8 ani de la falimentul Moldomin S.A., industria mineritului din Caraș-Severin (Moldova Nouă) ar putea renaşte sub conducerea Cupru Min Abrud.

Zăcămintele din orașul dunărean (cupru, aur, argint) ar putea fi exploatate, din nou, așa cum spunea prefectul Matei Lupu (spre sfârșitul lunii iunie a acestui an), doar prin intermediul „vânzării, către un investitor, sau prin preluarea acțiunilor de către statul român”. În manieră personală, mai adaugă Lupu, „consider că șansa s-ar rezuma la crearea de către statul român a unui holding cu Roșia Abrud, fiind cam același tip de zăcăminte ca și în cazul zonei miniere Moldova Nouă”.

Bucuros, pe de-o parte, Torma nu ezită să-i arate cu degetul pe foștii directori ai Moldomin

Despre trecerea fostului Moldomin către Cupru Min Abrud, primarul de Moldova Nouă afirmă: „Am avut discuții pe această temă la cel mai înalt nivel: atât cu doamna prim-ministru, cât și cu ministrul Economiei. Se dorește achiziționarea zăcământului de la noi de către Cupru Min Abrud, care, în acest moment, este funcțională și are un profit bun”.

Pentru edilul cărășan, „aceasta este încă o dovadă a nesimțirii conducerii Moldomin S.A. Dacă Cupru Min Abrud, care, în continuare, este companie de stat, poate să funcționeze, directorii de acolo luptându-se mai mult pentru viitorul comunității, urmând, acum, să cumpere fostul Moldomin, atunci întrebarea mea ar fi următoarea: «Oare cum mai pot, cei care au condus Moldomin-ul între anii 2000-2006, inclusiv cei care s-au ocupat de societate și după această dată și au ieșit la pensii nesimțite de pe urma falimentului acestei societăți sau și-au luat tot felul de beneficii, circula prin oraș sau cum mai pot da ochii cu oamenii?»”.

Dojana lui Torma i se adresează și actualului consilier județean PSD Victor Tiugan (fost director Moldomin S.A.. „Tiugan a trădat, odată, instituția, mințind oamenii și fiind cel care a ajutat la închidere. Acum se bucură de planurile Cupru Min-ului, când, poate, la un moment dat, putea Moldomin-ul să cumpere Cupru Min-ul, dacă aveam directori buni”, exclamă primarul.

Un alt aspect care îi repugnă lui Adrian Torma se referă la traseismul politic al lui Tiugan: „A trecut de la un partid la altul, fără niciun resentiment, fără niciun bun simț de a se retrage. Nu ți-ai făcut treaba într-un loc, te duci acasă! Nu te muți dintr-o parte într-alta ca o rață obosită (de pe un mal pe altul)”!

Exploatatoare a zăcământului de la Roșia Poieni, încă din anii 2000, societatea Cupru Min Abrud (județul Alba) se află în subordinea Ministerului Economiei, având circa 550 de angajați.