Sfârșitul lunii octombrie a însemnat și ultima reprezentație Ethnic Love Mix, vol. 12, la cinema Victoria, în Timișoara. A fost primul spectacol Remix ID care a strâns laolaltă materialul documentat mai bine de 5 ani de la aproape toate comunitățile etnice din zona Timișului, reinterpretat de artiști contemporani – interviuri, muzică, gastronomie, dansuri, tradiții, chiar și tehnici de cusut costume populare, povești de viață, mărturii tragice din istoria îndepărtată și din cea recentă.
Spectacolul și proiectul Remix ID a beneficiat și de atenție internațională, fiind propus pentru un turneu în afara granițelor. În plus, a primit sprijin din partea Forumului Cultural Austriac și o mențiune de excelență din partea Ministerului Culturii din Austria.
Folosind îmbinarea dintre vechi și nou, dintre rural și urban, dintre coregrafia clasică și cea contemporană, scenariul spectacolului Remix ID și-a dezvăluit povestea prin dans și proiecții.
Alături de cele trei reprezentații din această toamnă, de la Făget, Deta și Timișoara, echipa Remix ID a organizat și o serie de ateliere, programe de mediere culturală, care au însoțit spectacolul în fiecare dintre locații. Cele mai recente, cele din Timișoara, au implicat copiii de la Școala Generală Nr. 20 din cartierele Kuncz și Ciarda Roșie. Lectorii, artiștii Andreea Manea, Iulia Toth, Astrid Șămanțu și Benjamin Bledea au susținut ateliere pe zona de dans modern, ilustrație / desen, dans șvăbesc și fotografie analogică.
„Scopul întregului program, din care a făcut parte și spectacolul nostru remixat, a fost să aducem tinerii, mai ales pe cei din zone defavorizate, mai aproape de tradițiile celor 12 etnii din zona Banatului, de identitățile uitate ale bunicilor și părinților noștri, pe care echipa Remix ID, prin lectorii săi, a încercat să le recupereze și să le valorifice într-o cheie contemporană, atrăgătoare și pentru generațiile de astăzi.”, au transmis organizatorii de la META Spațiu.
Proiectul face parte din programul Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană și este finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de CJT prin TimCultura 2022 și Forumul Cultural Austriac, prin programul #newTogether.