Relațiile transfrontaliere, în atenția lui Iosif Secășan

Importanța relațiilor pe care le are România cu Serbia este apreciată și la nivel guvernamental. Mai mult decât atât, cărășenii care reprezintă județul în legislativul țării pun un preț deosebit pe colaborarea veche de zeci de ani a locuitorilor din Moldova Nouă, dar nu numai, cu vecinii sârbi.

Unul dintre oamenii care au făcut în permanență lobby pentru promovarea proiectelor transfrontaliere, dar pentru apropierea celor două popoare este senatorul Iosif Secășan. De altfel, acesta a cerut să facă parte din grupul de prietenie româno-sârb.

Înțelegând care este importanța de prezent și de viitor a colaborării româno-sârbe, mai concret a colaborării transfrontaliere dintre Caraș-Severin și Voivodina sau în interiorul Euroregiunii DKMT, am cerut să fac parte din grupul de prietenie româno-sârb. De altfel, am și avut câteva întâlniri la București, în cadrul cărora am dezbătut oportunitățile de extindere a colaborării pe domeniile economic, turistic, cultural, istoric, dar și pe problemele minorităților din cele două țări. Sigur, comunitățile românești din Voivodina beneficiază de statut de minoritate în deplinătatea prerogativelor europene, însă românii din Valea Timokului au probleme cu recunoașterea statutului de identitate română și au mari dificultăți în instituționalizarea școlară, dar nu numai”, a declarat senatorul Iosif Secășan, pentru „Express de Banat”.

Acesta are convingerea că viitorul politic al Serbiei, cu statut de aderare la Uniunea Europeană, va duce și la clarificarea acestor probleme, în favoarea românilor. Mai mult decât atât, parlamentarul de Caraș-Severin, care candidează pentru nou mandat în Colegiul Senat 2, din partea USL, crede că șansa de dezvoltare a localității stă în mâna majorității parlamentare.

Noua majoritate parlamentară, covârșitor USL, va genera un Guvern stabil USL și va proceda la reașezarea fundamentelor democrației românești. În contextul unei noi Constituții, va genera o nouă organizare administrativ-teritorială. Regionalizarea după modelul UE, cred că va așeza Moldova Nouă într-o strategie specială de dezvoltare. Asta pentru că este singurul oraș din Regiune cu port la Dunăre, oferă acces spre toată Europa, spre magistralele apei, cu posibilități economice și turistice de excepție. Orașul va fi un punct nodal pentru relațiile economice și turistice cu toate țările riverane fluviului”, spune senatorul Iosif Secășan.

Proiecte comune
Dincolo de viziunea față de noua așezare a orașului Moldova Nouă în Regiunea Vest, senatorul Iosif Secășan explică faptul că actualele proiecte pe care le derulează administrația publică locală sunt de o importanță deosebită. „Există un proiect de trecere a Dunării cu bacul între cel mai important oraș din Clisura Dunării și Golubac. Inițial, acesta a fost conceput doar pentru autoturisme, dar care, credem împreună cu partenerii sârbi că, trebuie extins și pentru mașini de mare tonaj. Strategia de dezvoltare a portului Moldova Nouă, atât ca port comercial-economic, cât și turistic este oportunitate asupra cărora ne vom apleca cu demersurile necesare. Este o oportunitate cu impact major asupra veniturilor la Primăria Moldova Nouă cu consecințe indirecte asupra orașului, locurilor de muncă și nivelului de trai”, spune senatorul.

Colaborarea, cheia reușitei

În ce privește proiectele administrației publice locale, Iosif Secășan spune că le va susține în continuare, la fel cum a făcut și până acum. Primarul orașului Moldova Nouă, Matei Lupu, are laborioase proiecte de realizare a infrastructurii de apă-canal la Măcești, orașul vechi și orașul nou, precum și stație de euprare pentru tot orașul, proiect ce ajunge la 16 milioane de euro și care necesită susținere tenace. Sper să se deruleze și procesul de amenajare a malului Dunării, cel puțin în zona centrală a orașului Moldova Nouă. Am convingerea într-un parteneriat dinamic și eficient între Primărie, Consiliul Județean, grupul parlamentar al Colegiului și Guvernul României. Orice acțiune și orice tip de lobby care are ca scop dezvoltarea regională sau a comunității e justificat moral și e chiar o obligație a senatorului Iosif Secășan”, spune candidatul la Senat pentru obținerea unui nou mandat.

Cum a sprijinit Iosif Secășan comunitatea

 • a militat pentru refacerea ambulatoriului de la Spitalul Orășenesc, plus dotarea lui
 • în 2010 s-a întocmit și depus la Ministerul Sănătății un proiect de anvelopare termică a spitalului, cu lobby din partea senatorului
 • în septembrie 2009, s-a pus în funcțiune sistemul de încălzire centralizată, apă caldă geotermală și panouri solare la Spitalul Orășenesc
 • în martie 2010, s-a depus și aprobat un proiect de dotare a policlinicii din Moldova Nouă, cu computer tomograf. Valoarea lui a fost de zece milioane de lei, iar după un blocaj temporar, proiectul se va implementa
 • a susținut finanaciar reabilitarea și modernizarea unor școli și grădinițe: Școala Numărul 2, reparația capitală a Grădiniței din Măcești și dotarea unui centru pentru copiii cu dizabilități
 • cu un lobby constant, a sprijinit și concretizarea investiției Delphi, care a creat 1.000 de locuri de muncă
 • sprijină relansarea mineritului modern în oraș
 • solicită asfaltarea drumului Moravița-Moldova Nouă

 

Comments

 1. Sipatizant says:

  Sa mai puneti la sprijinul adus comunitatii si taierea de pensii si salarii cu 25% si inchiderea spitalelor din colegiul dansului, sa fie lista completa 🙂
  Toti se lauda in campanie cu reusite peste reusite, ca domnule ce realizari extraterestre au ei. Adevarul e ca judetul Caras-Severin a ajuns de tot rasul, suntem praf si pulbere din toate punctele de vedere! Proiecte sunt in derulare de nu poti sa le numeri, o sa ajungem la standardele Vienei daca mai face domnul doctor lobby inca un mandat :)) Sau daca nu reusim sa ajungem la asa standarde, macar mai pot doi 3 sa isi faca o viluta si sa mai mulga ceva euroi de pe urma proiectelor.

  Votati tot pe astia vechi care si-au demonstrat aptitudinile de mari politicieni stimati cetateni…cu curaj! Votati sa reusim in sfarsit sa consolidam politica asta in cerc restrans de la noi (fin, prieten, alta ruda sau macar un interes comun cu ‘za prezident’). Vine criza si trebuie neaparat o stabilitate, macar financiara. Daca nu pentru toti, sa fie cel putin pentru manuta aia de oameni care fac proiecte pentru noi de ne ies pe ochi.
  Ajungem departe rau (suntem la inceputul gropii, poate in 4 ani reusim sa vedem si capatul, respectiv fundul) :))

  PS In atatia ani de politica in Romania, oare au invatat oamenii astia care voteaza ceva? Sau mai au timp sa creada in basme ? Sa vedem pe 9 decembrie :).

 2. vio says:

  UN OM EXTRAORDINAR ,UN MARE CARACTER CARE A RASTURNAT SITUATIA POLITICA IN ROMANIA,BAFTA MULTA DOMNULE SECASAN ,SUNTEM SIGURI CA VETI IESI IARASI SENATOR…………

 3. Sipatizant says:

  Vio…. cum a rasturnat situatia politica din Romania?
  Facand traseism politic si fugind dupa seful lui la partidul care urma sa faca majoritatea? ASA A RASTURNAT? Misto manevra, nu stiam ca se numeste ‘a rasturna situatia politica’ , dar e drept, traseismul si fuga dupa putere cam da pe toti cu fundul de asfalt si se rastoarna oarecum cate ceva…

  Nu contesta nimeni faptul ca este un domn doctor foarte priceput, dar pana la politica eu cred ca e cale lunga si nu vad de ce nu continua profesia la care se pricepe, poate singura la care se pricepe. Ma rog, asta e alegerea dansului, e democratie pana la urma (sau inca e, ca in curand o sa fie un fel de comunism).

  cat despre ‘suntem siguri ca veti iesi iarasi senator’ …. cine-i sigur? USL ? Pai de unde siguranta? Se fura la vot sau ai pile la mama omida si a ghicit in bolul cu proiecte? :))

 4. un votant says:

  Va recomand sa vizionati pe site-ul Senatului toate sedintele transmise de altfel in direct si chiar si site-ul senatorului, sa vedeti cum v-a reprezentat in parlament si nu mai vorbiti ca sa va aflati in treaba. Senatorul a facut zeci de drumuri la ministerul Sanatatii pentru problemele de sanatate din CS, iar “traseismul” pe care-l invoci tu asa zis “simpatizant” este doar un act final de revolta pentru faptul ca tot ce a spus acolo, nu s-a vrut a fi auzit.Voi, si cand sunt oameni de valoare ii improscati cu noroi, dar mie personal nu-mi este straina superficialitatea multora si mai ales rautatea nejustificata. Multa sanatate si sper sa realizati ca un doctor bun care lupta pentru sanatatea oamenilor, nu poate fi altfel in Senatul Romaniei, unde cu atat mai mult este nevoie de expertiza si experienta sa.Nu cred ca strica nimanui putina cuvinta, democratia nu inseamna sa jignim la gramada.

 5. Razvan says:

  Domnul Senator Secasan este un erou al politici din Romania, datorita lui si colegilor dansului s-au dat salarile si pensile inapoi, va multumim domnule Secasan. Sunt alaturi de dumneavoastra.

  Sa va dea Dumnezeu Sanatate

 6. Sipatizant says:

  Va recomand sa vizionati pe site-ul badpolitics cati oameni au fost afectati de votul senatorului si ce a votat referitor la taierea salariilor si pensiilor. (evident, a fost pentru taierea lor).
  Referitor la traseismul politic pe care mi-am permis sa il mentionez… sa intelegem ca in aceeasi perioada au avut nemultumiri si domnul Frunzaverde si domnul Vali Rusu si intamplator, acestea s-au corelat cu problemele din sistemul medical sesizate de domnul Secasan (care atata lobby a facut pana s-au inchis spitale pe la noi prin judet), iar culmea mirarii s-au luat la brat toti 3 nemultumiti si au plecat in partidul de la putere. E de mentionat ca la presedentia CJ domnul Frunzaverde avea un contracandidat extrem de puternic, in persoana domnului Vela. Coincidenta trecerea asta? OARE? :))

  Cat despre super-reformele din sistemul medical, dvs. ori traiti in alta tara ori nu v-ati facut simtita prezenta in nici un spital de la noi, sa vedeti stare deplorabila! Sa vedeti ce conditii inumane sunt in spitalele de pe la noi. Se poate ca in majoritatea cazurilor putin mai grave, de la Resita (resedinta de judet) sa te trimita la Timisoara ca nu sunt specialisti? Sa te duci 100km cu salvarea ca alta solutie nu mai e si poate mori???

  Din reforme in reforme domnule votant, sunt impresionat de perfectiunea sistemului sanitar de la noi. Reformele astea ne fac bine… cel putin o data la 4 ani cand ne gadila timpanul, ca realitatea e putin mai trista!

  Inca o mica paranteza: domnul Secasan a declarat ca e o campanie curata, ca niste afise rupte si niste bannere taiate nu e mare lucru. Completare: nu e mare lucru cand nu au fost rupte cele proprii, ci cele adverse. Asa face USL campanie? Jos comunismul! 🙂

  PS nu am jignit cu nimic si nici nu vreau sa denigrez pe nimeni, mi-am exprimat doar parerea cu niste dovezi concrete care sustin cele spuse de mine. Nu povesti de adormit copiii numai bune de campania electorala. In rest voteaza fiecare cum crede si cum simte ca e mai bine. Eu personal nu pot sa sustin o cauza care ne apropie de comunism. Mi-ar placea sa cred ca exista totusi oameni care nu au murit la revolutie degeaba. Din pacate ma uit in jur si vad adevarata situatie: romanul e roman, intelegere politica e zero si ne meritam soarta…

  Sa auzim numai de bine si scuzati postul lung, m-am simtit dator sa argumentez.

 7. un votant says:

  D-le “simpatizant”(al nu stiu cui?) va recomand sa aveti o discutie cu Senatorul Dr. Iosif Secasan, pentru ca are aceasta disponibilitate cu toata lumea si cu siguranta va va aduce unele lamuriri la argumentele dumneavoastra evident subiective, pentru ca se vede de la o posta ca sunteti angajat politic(ceea ce nu este rau!). Daca din acesta campanie dumneavoastra ati inteles ca senatorul este comunist, dati-mi voie sa am rezervele mele vis a vis de gradul dumnevoastra de intelegere a unor lucruri. Nu doresc sa mai lungesc replica mea, pentru ca oricum nu v-as convinge si nici nu doresc asta. Cea mai buna solutie este discutia cu dansul.

 8. Simpatizant says:

  Domnule votant, cred ca nu cititi cu atentie ce scriu. Am scris ca este comunista campania USL de rupere a afiselor, pentru ca doar PCR ….aaaa….pardon USL sa mai existe prin orase si sate 🙂 Poate reusesc sa schimbe si buletinele de vot sa nu puteti vota decat USL.
  Cat despre argumentul dvs. suprem, anume sa vorbesc cu domnul Secasan, dati-mi voie sa imi rezerv dreptul de a nu ajunge la domnia sa. Din cate vad prin ziare este foarte ocupat cu lobby si proiecte si nu doresc sa il retin de la prosperitatea pe care o aduce judetului. Desigur, dvs. sunteti un om de buna credinta si nu mi-ati spus ca cele scrise de mine sunt neaparat anapoda. De fapt, este greu sa aduceti contraargumente la niste lucruri evidente: spitalele la noi PRAF, judetul PRAF, locuri de munca NU, etc etc. Permiteti-mi sa va prezint REALITATEA, nu ‘gargara’ politica.

  PS Nu, nu sunt angajat politic, nu sunt membru de partid, nu am nici o treaba in domeniu. Insa in sufletul meu sunt un om de dreapta si nu pot sa percep o coalitie dreapta-stanga ca facand cinste unui partid de talia PNL, a carui istorie este frumoasa dar o sa apuna (din pacate) cat de curand (un fel de PNTCD care a fost si nu mai e decat in sufletele oamenilor, in nici un caz pe scena politica).In concluzie eu votez ARD pentru ca alta dreapta NU EXISTA, dar repet, sunt apolitic. Intr-o concluzie la fel de trista, dvs. si mai multi specialisti in politica sau interesati de favoruri (la nivel local cel putin se stie cum e treaba cu nepotismul, nu mai detaliez) doriti o apropiere de Rusia si o departare de UE. Frumos! 😉

 9. Pakatos says:

  vedem tot mai des, ca in ultima perioada ,,franturi” mai mari sau mai mici din LISTA CELOR 100 DE PUNCTE ALE LUI DD ( Dan Diaconoscu ) e copiata de cei care, 23 de ani ne-au dus cu presul…DE CE OARE? Sa mai fim atat de idioti sa punem stampila VOTAT tot pe ei? Adevarul,ca sa n-o mai lalaim atata,este simplu:daca domnii politicieni,la sfarsiturie discursurilor ar spune ,,VOTATI PP-DD” , da-ma dreq de simpatic,ai crede ca-s PP DD-isti…VA MAI STIE DRACU DOMNILOR POLITICIENI CE-AVETI IN CAP…sau…in…dos…DOAMNE…!!! inca putzin si scapam de voi…ca de…hartia igienica…