Relația dintre instanță și mass-media, disecată cu pixul și cuțitul! [FOTO]

Cabana Claris din Văliug a fost gazda primitoare a unei „confruntări” directe între reprezentanții a două bresle care au un scop comun: aflarea adevărului.

Reprezentanți ai instanțelor de pe raza Curții de Apel Timișoara și cei ai instituțiilor de presă din Caraș-Severin și Timiș s-au întâlnit vineri la Cabana Claris din Văliug pentru a-și spune păsul, a-și da sfaturi și a prezenta punctual cerințele și așteptările. Totul s-a derulat cu ocazia celui de-al treilea seminar comun care are ca scop consolidarea relațiilor instanțe – mass-media și o colaborarea cât mai bună pentru a prezenta obiectiv adevărul de interes public.

Înainte de ora prânzului, lucrările seminarului au fost deschise chiar de președintele Curții de Apel Timișoara, judecător Erica Nistor. Au luat cuvântul mai apoi Corina Balcu, din postura de locțiitor al purtătorului de cuvânt în cadrul aceleiași instituții, urmată de Cristian Pup, cel care gestionează relația cu presa de aproape două decenii la Curtea de Apel Timișoara.

Cei doi judecători au vorbit despre rolul unui purtător de cuvânt, despre temele care pot fi comunicate presei și cele care nu au caracter public, dar și despre situațiile mai puțin plăcute în care un purtător de cuvânt trebuie să ofere detalii despre un coleg de breaslă, cercetat pentru anumite fapte. N-au lipsit exemplele concrete și reacțiile celor din sală, dar nici propunerile pentru cei care au simțit nevoia să discute despre problemele pe care trebuie să le gestioneze.

În fața participanților a vorbit și Lia Lucia Epure, director general Ziua de Vest, care a abordat problematica din postura jurnalistului, cel care trebuie să câștige încrederea și simpatia purtătorului de cuvânt din orice instituție, pentru a putea ulterior colabora deschis și sincer în prezentarea informațiilor care ajung la public. S-a vorbit despre greșelile la care ambele părți sunt predispuse, dar și despre modalitățile prin care acestea pot fi prevenite sau remediate.

Întâlnirea a fost încheiată de judecătorul Daniela Deteșan, cea care s-a ocupat de organizarea evenimentului din acest an. Aceasta a încheiat seminarul prin câteva imagini succinte reunite sub denumirea „DA-uri și NU-uri în relațiile dintre jurnaliști și purtătorul de cuvânt”.

Cadru natural deosebit, aer proaspăt și atmosferă prietenoasă asigurată de gazdele de la Cabana Claris. Acestea au fost ingredientele perfecte pentru ca întâlnirea dintre jurnaliști și reprezentanții instanțelor să se încheie amical, cu un prânz delicios și discuții libere, numai bune de pus pe rana hârtiei zgâriate de pix în zilele când nervii sunt întinși la maximum de nevoia aflării adevărului cu orice preț…