Infrastructura, lipsa resursei umane și incoerența legislativă sunt principalele trei provocări pentru orice investitor care alege România, spune Alexander Milcev, membru în boardul Camerei de Comerț Americane din România. El a identificat și câteva măsuri care ar putea fi luate la nivel local și național pentru eliminarea acestor deficiențe.
Starea discutabilă a infrastructurii, în general, este principala provocare pentru investitorii străini care se stabilesc în România. Partea de vest a țării oferă însă, din acest punct de vedere, un plus oamenilor de afaceri.
„În județul Timiș și Timișoara este totuși o conectare mai bună decât în restul țării la infrastructura de transport central-europeană și vest-europeană. Deci este un atu pe care regiunea deja îl exploatează și trebuie să îl exploateze și mai mult și, desigur, e un deziderat cu PNRR, cu bani și finanțări europene să se facă eforturi suplimentare să se rezolve infrastructura. Fără infrastructura potrivită, pierdem investiții, chiar dacă Timișoara e mai bine poziționată.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Alexander Milcev, membru în boardul Camerei de Comerț Americane din România.
Provocarea numărul doi este acuta lipsă a forței de muncă, pe teritoriul întregii țări. Sunt câteva soluții pe care consultanții le-au identificat pentru reducerea, dacă nu eliminarea acestei probleme.
„Aici avem doi piloni. Primul este atragerea diasporei, români care locuiesc în Europa, să îi atragem înapoi în țară și să atragem forță de muncă străină, mai ales din afara UE, unde încă putem să fim competitivi, ca forță de atracție. Pentru diaspora, desigur, ca să o atragi înapoi trebuie să ridici nivelul la mai multe elemente: infrastructură, spitale, transport, educație, pentru că nu ar veni numai pentru bani, ci pentru calitatea vieții și aici sunt mai multe paliere pe care trebui să colaboreze și autoritățile locale, și autoritățile centrale.”, a mai explicat Milcev.
O altă provocare a investitorilor este legată de lipsa de previzibilitate și predictibilitate a cadrului de reglementare, adică legile care se schimbă de pe o zi pe alta. Aici, autoritățile centrale sunt cele care ar putea să se preocupe să asigure acel cadru legislativ cât mai stabil cu putință.
Potrivit lui Milcev, un studiu comandat la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj arată că în regiunea de vest sunt prezente 6% din companiile americane din România. În total, în România sunt 900 de companii. În Vest se generează 3% din cifra de afaceri a companiilor americane la nivelul țării și sunt angajate direct 5.000 de persoane.
„Concluzia ar fi: e bine ce s-a făcut, dar potențialul e mare să se facă mult mai mult și aici cumva trebuie să știe și investitorii și mesajul pe care constant autoritățile locale și centrale trebuie să îl transmită investitorilor.”, a concluzionat Milcev.