Penitenciarul Timișoara pune un mare accent pe reintegrarea socială a deținuților, după ce vor ieși din închisoare. Astfel, instituția derulează o serie de programe în care deținuții sunt implicați, printre care și „O zi cu tata”. Mai mult, aceștia au pus umărul la o serie de acțiuni desfășurate în comunitate, cum este și renovarea Spitalului Județean Reșița.
Penitenciarul Timișoara, prin Serviciul Reintegrare Socială, a desfășurat în ultima perioadă o serie de proiecte în care au fost implicați deținuții. Totul cu scopul reconectării persoanelor private de libertate cu familiile lor, dar și reintegrarea acestora prin implicarea societății.
Printre cele mai apreciate programe se numără „O zi cu tata”, inițiat în urmă cu nouă ani la propunerea Asociației Bărbaților Creștini. Concret, pe parcursul a patru luni, deținuții participă săptămânal la câte o acțiune educativă, iar o dată pe lună, este pregătită o ieșire cu familia în afara penitenciarului.
„Proiectul „O zi cu tata” este un proiect deosebit. Acest proiect s-a derulat în întreg sistemul penitenciar, nu doar în Penitenciarul Timișoara, și este coordonat de Asociația Bărbaților Creștini, dar bazele acestui proiect au fost puse la Timișoara. Nu s-ar fi putut realiza acest lucru dacă nu ar fi existat oameni inimoși, cu suflet mare, care au lucrat în penitenciar și care au crezut că prin acest proiect pot schimba destine. Și sunt fermă convinsă că au schimbat destine”, a spus Ramona Bană, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Timișoara.
Alin Pădureanu, care conduce Asociația Bărbaților Creștini, explică faptul că mai mult de jumătate dintre voluntarii implicați în programul „O zi cu tata” sunt foști deținuți.
„De-a lungul timpului, din ianuarie 2013 și până în prezent, de programul „O zi cu tata” au beneficiat aproximativ 1.600 de persoane private de libertate. Eu zic că este un lucru fantastic, iar acest lucru se datorează voluntarilor. Cheltuielile sunt mari pentru fiecare ieșire a deținuților cu familia și a fost greu să adunăm bani”, a precizat Alin Pădureanu.
Programul „O zi cu tata” a fost inițiat la Timișoara, dar apoi a fost extins în închisori din toată România și chiar din străinătate.
„Încă de la începutul programului, dorința noastră a fost să vă ajutăm să vă apropiați mai mult de familie și să vă apropiați de Dumnezeu”, a explicat Rebeca, coordonatorul programului „O zi cu tata” la nivelul Timișoarei.
Printre cei care se bucură de faptul că programul „O zi cu tata” este implementat în Penitenciarul Timișoara este Alesia, fata unui deținut. „Aceste ore din programul „O zi cu tata” sunt total diferite de ceea ce se găsește în penitenciare. În interiorul acelor clădiri se află niște suflete. Adică un suflet din care eu sunt ruptă, se află tata, care ne așteaptă cu sufletul pe buze și cu brațele deschise pentru a petrece o zi cu el”, a spus Alesia.
Pe lângă acest program, Penitenciarul Timișoara a desfășurat și alte proiecte în care au fost implicați deținuți, cu scopul reintegrării lor sociale. Printre altele, deținuții au contribuit la amenajarea unei case în care sunt găzduite gratuit persoanele bolnave de cancer care vin la tratament la Timișoara. De asemenea, Penitenciarul Timișoara a oferit peste șapte luni de voluntariat la renovarea Spitalului Județean Reșița. Totodată, deținuții au fost implicați și în renovarea Secției de Neonatologie Prematuri a Maternității Odobescu din Timișoara.
Pe de altă parte, elevi de la trei școli din Timișoara s-au mobilizat cu scopul de a pregăti pachete care au fost oferite deținuților pentru a le dărui, ulterior, copiilor lor care vin să-i viziteze în preajma Crăciunului.
La sfârșitul săptămânii trecute, Penitenciarul Timișoara a organizat un spectacol intitulat „Colindăm, Colindăm”, în timpul căruia au cântat colinde deținuți ai instituției, aceștia fiind pregătiți de către preotul penitenciarului. Mai mult, în timpul evenimentului, toți colaboratorii Penitenciarului Timișoara care s-au implicat în reintegrarea socială a deținuților au fost recompensați cu câte o diplomă, în semn de mulțumire.
„Conducerea Penitenciarului Timișoara este alături de comunitate, de societatea civilă și împreună, din nou, putem schimba destine, putem schimba oameni”, a precizat Ramona Bană.