Aproximativ 150 de elevi vor începe în toamnă cursurile școlii duale în șase clase de la Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiului Tehnic Reșița și Colegiul Tehnic Cărășan, după ce astăzi au fost semnate contractele-cadru.
Este vorba de un proiect derulat de Primăria Reșița, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și mai multe societăți comerciale. Școala duală reșițeană se vrea a fi principalul furnizor de forță de muncă înalt calificată pentru industria locală. Absolvenții clasei a VIII-a pot opta din viitorul an școlar pentru una din următoarele calificări: strungar, sudor, electrician, operator CNC, bucătar, confecționer produse textile, ospătar sau brutar/patiser.
Cei care aleg școala duală beneficiază de sprijin financiar și au prioritate la angajare în momentul abolvirii. De la bugetul de stat se acordă pentru fiecare elev o bursă profesională, în cuantum de 200 de lei/lună, precum și manuale gratuite. În plus, Primăria Reșița va acorda bursa REPOP, în valoare de 100 de lei/lună, pentru elevii cazați în căminele școlare din oraș. Agenții economici asigură și ei burse suplimentare, plata cazării la internat, asigură masă gratuită, decontează sau asigură transportul și, cel mai important, un loc de muncă la finalizarea studiilor.
Sperăm să se alăture acestui demers în anii următori și TMK, și UCMR-ul, pe care i-am pierdut pe drum. Așteptam multe de la ei, dar sper să se alăture proiectului în anii următori – Nelu Popa, primarul municipiului Reșița
„Nu toată lumea trebuie să facă facultate!”
Școala duală înseamnă învățământ profesional de trei ani care pune în primul rând accentul pe formarea practică. În primul an de studiu, 80 la sută înseamnă teorie, în cel de-al doilea 40, restul fiind practică, iar în ultimul an pregătirea practică ajunge la 75 la sută și doar 25 la sută teorie. „Reînființăm, practic, școlile profesionale de pe vremea lui Ceaușescu. Nu toată lumea trebuie să facă facultate, e destul de trist să ai absolvenți de studii superioare care lucrează la McDonald’s și fac cartofi prăjiți. Occidentul aspiră resursa umană din țara asta și simțim asta pe piața forței de muncă”, a declarat primarul Reșiței, Nelu Popa, care a vorbit totodată și despre orgoliul prostesc al unor părinți de a-și forța copiii să facă o facultate, deși în mod evident n-ar fi fost cazul.
Eu sunt un nebun optimist. Mă uit la căminele școlilor din Reșița și îmi doresc să le văd din nou pline, să meargă cantinele, să mă duc să mănânc și eu un prânz la una din cantine, să stau la coadă cu ei acolo – Nelu Popa, primarul municipiului Reșița
Un nou început
Adrian Doxan, inspectorul școlar general, a subliniat faptul că Reșița este singurul oraș din județ în care va exista învățământul dual. „Sperăm să inspire ceea ce am făcut astăzi aici și alte autorități locale”, a mai spus șeful ISJ. Concluzia tuturor celor prezenți în sala de ședințe a Primăriei Reșița, profesori, directori de școli sau reprezentanți ai Inspectoratului și Casei Corpului Didactic, a fost că școala duală este o necesitate, un nou început pentru sistemul de învățământ din Caraș-Severin.