Reguli absurde pentru pescari, stabilite de Ministerul Agriculturii, care a revenit asupra lor. „Suntem nevoiţi să le respectăm, dar nu ne încântă cu nimic”

Ministerul Agriculturii a impus anumite reguli pentru pescari, absurde şi pe alocuri amuzante. La numai două zile după ce regulamentul a fost publicat în Monitorul Oficial, s-a revenit asupra lui cu anumite modificări. Totuşi, Cornel Lera, directorul AJVPS Timiş, a declarat că acestea sunt aproape imposibil de respectat, deşi se fac toate eforturile. Principalul motiv: nu există suficient personal pentru a monitoriza totul.

„Sunt nişte lucruri pe care suntem nevoiţi să le respectăm, dar nu ne încântă absolut deloc. Vorbim aici, la articolul 1, despre asigurarea unui flux de deplasare a participanţilor. Pentru asta mi-ar trebui foarte mulţi oameni şi de unde? Pentru că un paznic are între 5.000 şi 10.000 de ha, deci câţiva zeci de km de apă. Unde poate să fie peste tot?”, a precizat Cornel Lera, director AJVPS Timiş.

O altă măsură discutabilă este asigurarea de măşti de protecţie şi substanţe dezinfectante. „M-am întrebat câţi oameni mi-ar trebui să umblu peste tot, fiindcă doar AJVPS Timiş are peste 10.000 de membri pescari. Nu ştiu cum putem realiza toată această chestiune. Noi le dăm măşti, dar unde îi găsim să vedem dacă le poartă?”, spune Cornel Lera.

leader board 728 x 90 px

O prevedere eliminată după doar două zile a fost evitarea oricărei forme de socializare, care oricum ar fi fost foarte greu de realizat şi de controlat. De asemenea, s-a eliminat păstrarea distanţei de 1,5 metri între pescari. Apoi, dezinfectarea şi igienizarea pontonului este o regulă greu de respectat „Care ponton? Că pescarul stă pe malul apei. Noi încercăm să respectăm că dacă e lege nu ne putem împotrivi, dar vedem în ce măsură reuşim, fiindcă nu avem oameni care să poată acoperi zi şi noapte bălţile. Pescarul poate să pescuiască non-stop. Noi cum putem să monitorizăm cu 30 de paznici pe care îi avem la nivelul judeţului Timiș? E foarte greu. Şi nici nu ne permitem acum să angajăm oameni pentru această activitate pentru că nu sunt finanţe şi nu avem de unde.”, a spus Cornel Lera.